Трофито си е ретро и много готин мотор. Има страхотна возия, особено ако се отчита и възрастта му. Има си и добра визия, особено ако е запазен с оригиналното му състояние. 


Не бих го изпуснал, но не бих го и ползвал за учебен мотор. Ако ми изпадне някой който е пълен оригинал или може да се възстанови в оригинален вид с огледалата  и мигачите му на кормилото.


Но все пак един мотор трябва и да се кара, от тази гледна точка бих споменал, че МЗ Трофи е тежък и неудобен за градско каране. Окачването е меко и би било добре за дълго каране или за спокойно градско каране, ако трябва да се кара в съвременния натоварен трафик, то би било удоволствие за опитен моторист.


Иначе просто ще трябва да му свикваш по-дълго.


Ако трябва да обобщя: чудесна оферта ако си малко или много запален по ретро или поне по-нестандартни неща.

ЕТЗ то е съвсем различен ако го оценяваш само от гледна точка на това което получаваш карайки го.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

2 коментара:

  1. Не съм много съгласен с това че не е удобен за градско каране , скоро ще станат 12 години от както карам MZ es250/2 .

    ОтговорИзтриване

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети