Всеки един от нас може да разкаже история от собствения си живот или споделена от приятел за токсична връзка с емоционален манипулатор.

Подобни връзки са описвани като поредица от възходи и падения, които в крайна сметка водят до загуба на вяра в самите себе си.

Жертвата на подобни отношения дълго време се заблуждава, че „щом обича, всичко е наред, че компромисът в една връзка е нещо задължително“, докато напълно изцедена, най-после намира сили да сложи край и да си тръгне.

Пристрастяването към подобен тип отношения, независимо дали са платонични, романтични, семейни и професионални до известна степен се дължи на ниска самооценка според психолога д-р Били Гордън. Заради своята болезнена неувереност човек позволява на определени хора да го обиждат и унижават, само и единствено заради факта, че преди това са се държали добре с него. Според специалиста желанието за рационализиране на неуважението в една връзка след мигове на внимание и топлина, може да се обясни с унаследените схеми от детството и със стремежа да получим възможно най-доброто от живота. В този ред на мисли, хората, пораснали в нестабилна среда, винаги ще очакват след всяко щастливо събитие да дойде ред на лошото, тъй като точно това е тяхната представа за живота.

И оттук е мисловната схема: ако той е мил с мен, аз ще му позволя да ме нарани, тоест едната страна на пристрастяването към отровните връзки е формираната в развитието представа за отношенията. А другата страна е отредена на неврохимията - това, което прави някои токсични отношения особено пристрастяващи, е променливото подкрепление на определен тип поведение.

Неговата сила е открита по време на много интригуваща серия от експерименти с мишки. В един от тях мишките трябвало да натискат лост, за да получат малко храна. Но след няколко дни те толкова добре се нахранили, че в един момент спрели да натискат лоста. Това накарало учените да променят тактиката – понякога те давали храна на мишките при натискане на лоста, а понякога не – тоест използвали концепцията за променливото подкрепление.

Мишките не само започвали неудържимо да натискат лоста, но и не спирали, докато не се наранят от натискането. Страхът от опасността да не получат наградата бил така силен, че ги карал да се нараняват, за да я получат.

Променливото подкрепление работи по същия начин и във връзките – периодите на привързаност, щастие и любов се редуват с периоди на пренебрегване, създаване на страх от евентуален край на връзката и емоционален тормоз.

„Точно като пристрастен комарджия, джакпотът за пристрастените към токсичните връзки е любовта и привързаността на другия човек. Ако партньорът е любящ и грижовен, а после студен и дистанциран, се задейства и пристрастяването, което не е непременно само сексуално.  Зависимостта в токсичните отношения много често се генерира от психологическо и емоционално желание за признание и внимание, а в мозъка за тази така наречена "похот", отговаря допамина. Незнанието какво предстои - лошо или хубаво, засилва производството на адреналин, който е стимулант, а стимулантите са пристрастяващи. Термините в неврохимията могат най-лесно да бъдат обяснени така – мислете за допамина като за уиски, за адреналина като за бира, а за мозъка като за хрътка, преследваща алкохол. Ако има право на избор, мозъкът би избирал допамина пред адреналина всеки ден - колкото по-трудно ни е да си набавим нещо, толкова по-силно го желаем!", обяснява д-р Гордън.

Подобно на всяко пристрастяване обаче, и на това може да се сложи край. Отровните връзки са като всяко друго отношение между роб и господар.

И никога господарят не е този, който пуска роба на свобода, робът е този, който оставя господаря да си тръгне...

Вижте следните няколко съвета, които ще ви помогнат да се защитите от пристрастяващия цикъл на подобни отровни връзки.

Търсете постоянство и последователност
Най-добре опознаваме някого, когато го наблюдаваме с времето. Когато откриете доказателства, че този човек е постоянен и предвидим в отношението си, може да сте спокойни. Предвидимостта е противоположността на променливото подкрепление.

Търсете знаци за здравословна връзка
Такива са доверието, уважението, споделените ценности, близостта и ангажираността с другия. Това са знаците на любовта. Докато страхът, неуравновесеността, драматизмът и неяснотата кога какво ще се случи – това не е любов, това не са здравословни отношения.

Вслушвайте се във вътрешния си глас
Нашите тела знаят перфектно кога сме застрашени и ни предупреждават за емоционална опасност, въпреки че имат склонността да се пристрастяват към нея. Когато нещо не е както трябва, вие ще почувствате предупредителните сигнали в тялото и ума си. Вслушвайте се в тях, това ще ви помогне да се погрижите за себе си в подобни моменти.

Ако сте имали подобна връзка, може би все още се страхувате да започнете нова, защото сте убедени, че това ще ви донесе ново страдание. Освободете се от този страх и рискувайте! Само когато рискуваме да създадем нова връзка, ние избираме живота и любовта, а не самотата и страданието. Но не забравяйте винаги да се застраховате, проверявайте здравето на взаимоотношенията си и обръщайте сериозно внимание на това как се чувствате и кои сте вие самите, когато сте с партньора си.



Източник: psychologytoday.com
Снимка: unsplash.com 

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации