Рязко падна замърсяването с нитрогенен диоксид заради затварянето на фабрики и ограниченията в транспорта.
Промишленото замърсяване на въздуха над Китай рязко е намаляло благодарение на коронавируса, заради който бяха затворени много производствени мощности, а транспортът бе ограничен. Това съобщава CNN след като НАСА и Европейската космическа агенция показаха спътникови снимки. От първи до 20 януари на тях се вижда характерно жълтеникаво и кафеникаво изображение, което показва силна концентрация на нитрогенен диоксид над Китай.

Този газ, който бълват моторните превозни средства, електрическите централи и производствените мощности, е причина за остри дихателни проблеми като кашлица, астма и трудности с дишането.  За разлика от януари, сателитните снимки от 10 до 25 февруари са толкова изчистени, че на тях почти не се виждат следи от нитрогенен диоксид.  Според учените от НАСА първоначално рязкото падане на неговата концентрация във въздуха се виждало най-отчетливо над Ухан в провинция Хубевй, където е огнището на епидемията с коронавирус.

Над провинция Хубей и град Ухан въздухът се изчисти от нитрогенни диоксид благодарение на коронавируса (снимки НАСА) „За пръв път виждам подобно рязко намаление над толкова обширен район заради специфично събитие“, заяви Фей Лю, изследовател на чистота на въздуха в Летателния космически център "Годард“ на НАСА.

По традиция в периода около лунната Нова година замърсяването на въздуха над Китай намалява, тъй като много фабрики се затварят временно заради празненствата, но в случая учените смятат, че рязкото избистряне на въздуха съвсем не се дължи толкова на празниците или на свързани с времето явления. "Тази година намаляването на замърсяването е далеч по-значително от предишни години и продължава по-дълго“, отбеляза в изявлението си Лю./Блиц.бг/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации