Неговото провеждане в условията на обсадно положение нагледно показало на съветската армия, а и на врага, че Москва няма да се предаде и Червената армия ще победи нацизма.

Парадът започнал в 8 часа сутринта. Командвал го началникът на гарнизона на Москва генерал Павел Артьомиев, на когото била възложена отбраната на града. Парадът трябвало да бъде приет от генерал Георгий Жуков, чиято войска защитавала подстъпите към столицата на СССР.Но в тази сутрин командващият Западния фронт се намирал не на Червения площад, а в командния си пункт, внимавал немците да не пробият позициите на съветските войски,пише bgr.news-front.info

Затова на Червения площад го заменил маршал Семьон Будьони — легендарен съветски военачалник, командир на 1-ва конна армия, герой от революцията, сред първите маршали на СССР, 3 пъти герой на СССР. По време на Втората световна война е член на Върховното главно командване и участва в отбраната на Москва. Командващ е на групата армии в резерв (юни 1941), след това е командващ на Северно-Кавказкия фронт до август 1942 година.Съдбата се разпоредила така, че Георгий Жуков приел по-късно военен парад, на 24 юни 1945 година — парада на Победата.


Над Червения площад се сипел гъст сняг, небето било покрито с облаци, т.е. нямало опасност от вражеската авиация. Войската марширувала по Червения площад.

Значителна част от същите тези военни части веднага заминали за фронта, където ситуацията била достатъчно тревожна.Танковете веднага поели към фронта след военния парад на 7 ноември 1941 година.
Москва дала знак на Хитлер, че за нищо на света няма да се предаде и ПОБЕДАТА ЩЕ БЪДЕ НАША!
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации