Дали е заради вроден популистки инстинкт, но Румен Радев не беше искрен и пълноценен в парламента
„Румен Радев предложи разпоредба министър-председателят поне веднъж в месеца да отговаря на въпроси и да участва в парламентарен контрол. По-дълбока некомпетентност и неосведоменост, проявена от ниво „държавен глава“, трудно може да се чуе. Къде трябва да бъде тази разпоредба – в Конституцията, в някакъв закон или в правилника на парламента? Казаното от президента е не просто нонсенс, но и много тъжен и посредствен популизъм, който е неосъществим – и политически, и правно“. Това заяви в предаването си „Свободна зона“ Георги Коритаров по повод днешната реч на Румен Радев пред депутатите в Народното събрание.

„Той казва, че нямало правила президентът да се намесва в технологията на законодателния процес. Съждение, което не е вярно на две основни равнища. Държавният глава наистина няма право на законодателна инициатива, но има добре разработено право за налагане на вето, което е елемент за намеса в технологията на законодателния процес. Президентското вето отразява несъгласие и на корекция на определено законодателство, което може да бъде преодоляно с различно мнозинство. Държавният глава има ключовото право да инициира дебати за приемане на нова конституция или за нейната промяна. Той има и правото да инициира провеждането на референдуми. Всичко това, за което днес говори в речта си Румен Радев, не е в правомощията на парламента, а лично в неговите лични собствени. Ако иска да се промени конституционният принцип за това, какво гражданство трябва да имат хора, които се кандидатират за народни представители, за президент и за вицепрезидент, изисква инициатива за промяна на конституцията. Дали поради недобра компетентност, дали поради вроден популистки инстинкт – Румен Радев не беше искрен и пълноценен", каза още Коритаров.

Източник: Faktor.bg  
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации