В единия ден пеем за Съветската армия, на другия ден в час по музика пускат THE BEATLES, а на третия скачахме по площадите на първите митинги, естествено, избягали от час


Кой е първият Ви спомен, свързан с училището? 

Вероятно най-първите ми спомени около училището са свързани с аромата на книги, моливи, кожената чанта, която имах, тетрадките, подвързването. Имахме списъци и в течение на няколко дни трябваше да попълним всичко. Беше чудно време, пълно с ентусиазъм, букети, приповдигнатост, 1980 година, есента. Първия ден отидох с родителите, но скоро  след това вече трябваше сам. В тогавашния кв „Казански“ го нямаше металния мост и преминавахме през канала по една дъска.  Беше интересно време. 

Помните ли името на първата си учителка? Каква беше тя? 

Опитвам се, но ми е трудно да се сетя. Слаб съм в имената, съжалявам. 

Кой е учителят, оставил отпечатък в живота Ви? 

Човек преминава през доста учители, дори и след като завърши училище. Нещата просто се случваха, а имах шанса да бъда ученик в три епохи, всяка от която имаше своите герои.  Класическата НРБ, времето на преустройството и хаосът след 1989.  Стоиш с широко отворени очи и зяпаш, а около теб се случват чудеса. В единия ден пеем за Съветската армия, на другия ден в час по музика пускат THE BEATLES, а на третия скачахме по площадите на първите митинги, естествено, избягали от час. Но често и учителите ни бяха до нас, такива бяха годините. :) Благодаря на всички учители, които си свършиха добре работата.


Какво са за Вас ученическите години? 

12 години, пълни със забавни и поучителни истории. Част от тях помня, друга част настоявам, че съм забравил. Каквото и да се случи там и тогава, то беше доста важно за мен. 

Поддържате ли връзка с учители и съученици? 

Доста от моите съученици живеят извън Стара Загора/България. Доста по-активни сме в социалните мрежи, отколкото по улиците на града. Ако се видим,  кимваме си с бивши мои учители.  Понякога и си говорим. Това са хора на възраст, интересно им е да се връщат назад. 

Любим предмет? Мисля, че обожавах свободните часове. :) 

Имал съм страхотни часове по английски език, заради атмосферата в Езиковата гимназия, която и до момента ми е фаворит сред старозагорските училища.   Пожеланието Ви към бъдещите първокласници и старозагорските ученици. След година и аз ще имам дете в първи клас. Ще бъде забавно, сигурен съм. Надявам се, че ще могат да разберат смисъла на това да ходят на училище.  Трябва да станат силни и отговорни, пълни с грижа един за друг. Дано имат  късмета и куража да преживеят с достойно вдигнати глави  поредните трудни години.  Да не забравят  да бъдат себе си и да мечтаят.  Светът се нуждае от мечтатели, които искат да постигнат мечтите си. Дори и да се провалят, да могат да разберат защо./stz24.com/

Снимките: - пред Операта, около 1980 година, подготвя се за училище - календарче за зимата на 1981, първи клас.
Ивайло Тончев

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации