Британският актьор Питър Мейхю, който изпълнява ролята на Чубака, ууки войнът и верен приятел на Хан Соло в пет от филмите от поредицата за "Междузвездни войни", почина на 74 години, обяви "Ройтерс", позовавайки се на съобщение от семейството му.

Мейхю е починал на 30 април в дома си в северен Тексас, гласи съобщението на семейството му в "Туитър". Причина за смъртта не е посочена.

За първи път той изпълнява един от най-обичаните герои на поредицата през 1977 г., след което се снима в още четири филма от блокбъстър сагата - "Империята отвръща на удара", "Завръщането на джедаите", "Отмъщението на ситите" и "Силата се пробужда".Той се оттегля от ролята по здравословни причини, макар семейството му да си припомня, че за последното му изпълнение като героичното ууки в "Силата се пробужда" през 2015 г. той се е преборил да се вдигне от инвалидна количка.

През 2017 г. той е и консултант зад камера по време на снимките на "Последният джедай" и помага на своя наследник в ролята на Чубака - финландеца Йонас Суотамо, да пресъздаде образа убедително.

Марк Хамил, който изпълнява ролята на Люк Скайуокър нарича Мейхю "най-милия гигант". "Голям мъж с още по-голямо сърце, който никога не се провали в това да ме накара да се усмихвам и бе лоялен приятел, който обичах много", пише актьорът в "Туитър" по повод неговата смърт. "Благодарен съм за спомените, които споделяме и съм по-добър човек само заради факта, че го познавах", допълва още той.

В свое изявление Суотамо описва Мейхю като "единствен по рода си джентълмен и легенда от ненадмината класа".

Чубака, огромният и рошав герой, облечен единствено в колан с муниции, е представен за първи път в оригиналния филм "Междузвездни войни" като втори пилот на Хилядолетния сокол - космическия кораб на неговия приятел Хан Соло (Харисън Форд), който често го нарича Чуи. Освен с вида си е известен и с характерния звук, който издава и е част от неговата запазена марка.

Героинята на принцеса Лея, изпълнявана от покойната Кари Фишър, в началото има пренебрежително отношение към него и една от извесните й реплики от първия филм гласи: "Някой ще махне ли този голям, ходещ килим от пътя ми."

През 2012 г. дори се появи информация, че Чубака може да си има свой филм, след като бе обявено, че филмовият сценарий, озаглавен Chewie и разказващ за героя от "Междузведни войни", наричан накратко Чуи, може най-накрая да излезе от т.нар. черен списък на Холивуд.

Високият 2,18 метра Мейхю бива открит за първи път за киното още, докато работи в болница в Лондон. Негова снимка, публикувана в местния вестник, хваща окото на филмовите продуценти и първата му роля е тази на Минотон в "Синбад и окото на тигъра" от 1976 г. заедно с Джейн Сиймор, сочи информация за него в официалната му страница във Фейсбук.

Около година по-късно, след като се връща на работа в болницата на Кралския колеж в Лондон, Мейхю получава обаждане от Джордж Лукас за прослушване за ролята на Чубака.

"Той вложи душата си в героя и достави огромно удоволствие на публиката на "Междузвездни войни", пише Форд в изявление в памет на своя колега и допълва: "Чубака бе важна част от успеха на филмите, които направихме заедно... Аз и милиони други никога няма да забравим Питър и какво той даде на всички ни."/dnevnik.bg/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации