По ирония на съдбата по същото време 550 лекари са провеждали в конгресната зала на хотела Първия национален конгрес по спешна медицинска помощ и проблемите в сектора.

Момиченцето е било сираче и с тежък сърдечен порок. То било осиновено от германско семейство, което преди дни пристигнало в България, за да си го вземе.Това съобщава вестник "Преса".

Вчера сутринта детето внезапно спряло да диша и посиняло. Извиканата линейка на телефон 112 е пристигнала с 40 минути закъснение и без дефибрилатор, пише още в публикацията, цитирана от БГНЕС.

Линейката, която е повикана вчера за помощ на дете пред хотел "Хилтън", е пристигнала след 9 минути, заявиха по-късно днес от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, след като е приключилата проверката в Център "Спешна медицинска помощ" София - град.

Докато чакат, заместник-директорът на "Пирогов" направил сърдечен масаж на детето, но то въпреки това е починало.

"Детето е било с тежка сърдечно малформация и се е готвело да заминава за Щатите за операция", обясни шефът на Бърза помощ д-р Георги Гелев.

"На входа ме посрещна доц. Чолаков, който първи е реагирал на повикването и е отишъл да направи каквото е възможно, за да спасят детето".

Това разказа д-р Максим Гайдев от здравното министерство, участник в конференцията, за "Здравей, България" по Нова телевизия. Той поясни, че е видял линейка на мястото на инцидента, но отрече липсата на дефибрилатор в медицинското превозно средство.

"По данните на доц. Чолаков детето е било починало, когато той е бил извикан", поясни още Гайдев. По думите му днес ще се провери в колко часа е постъпило повикването и за колко минути линейката се е отзовала на адреса.

Според шефа на Бърза помощ д-р Георги Гелев линейката е пристигнала на мястото на инцидента на осмата минута от подаването на сигнала.

Според МЗ първият сигнал за помощ е постъпил на тел.112 в 7.28 ч. и веднага е била осигурена коферентна връзка с ЦСМП, като повикването е било за дете със спряло дишане. В 7.29 ч. сигналът е бил предаден, а в 7.39 линейката е била пред хотела.

Проверката е установила, че линейката е била с цялото налично оборудване, но лекарят не го е използвал.

Министерството на здравеопазването е препоръчало на директора на ЦСМП да наложи административна санкция на лекаря.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации