На 22 декември се навършват 29 години от онзи декемврийски ден на 1989г когато Генералния секратр на ЦК на Румънската комунистическа партия и президент на Социалистическа република Румъния 1965-1989г Николае Чаушеску(1918-1989) е свален от власт в Букурещ от организиран както от унгарците вТимишоара бунт на 17 декември 1989г , така и от създадения от опозицията на Чаушеску Фронт за национално спасение начело с Йон Илиеску , а после на 25 декември е екзекутиран със съпругата си Елена Чаушеску.

Към действията на опозиционерите гледа благосклонно и съветския лидер Михаил Горбачов , влязъл в конфликт с Чаушеску и с повечето от ръководителите на социалистическите страни в източна Европа, и желаещ тотална промяна на политическата обстановка в източния блок.Николае Чаушеску управлява 24г Румъния. Оценките както на румънски , така и на световни анализтори и агенции са че въпреки неговия личен подход в управлението , Чаушеску е политик и лидер , възмогнал Румъния до положението на страна взимаща редица положителни решения за развитието си.
ВИДЕО:



РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации