4697 са българите със запорирани пенсии от началото на годината до сега.

Това показват данните на Националния осигурителен институт, пише “Телеграф”. По закон блокирано могат да бъдат само доходи над минималната работна заплата, която в момента е 510 лева.Такива вземат над 300 000 пенсионери. В случай, че парите им за старост са между 510 и 1200 лева, се налага запор до 1/3 от тази сума, ако пенсионерът не се грижи за деца, и до 1/4, ако го прави.

До блокиране на парите се стига след съдебно решение, след което се издава запорно съобщение от съдия изпълнител. Хората трупат борчове от неплатени битови сметки, най-често за парно.Сред тези, чиято пенсия е била застрашена преди време, е 69-годишната Надежда Панчева. “Живеех на последния 8-и етаж в столичния квартал “Дружба”. Оказа се, че тръбите изобщо не стигат до там”, разказа баба Надка. Мръзне без парно зима след зима, а таксата сградна инсталация се трупа.

В продължение на четири години никой не закача баба Надка, но през 2015 година тя разбира, че е осъдена да заради дълг от 251 лева за “159 кубически метра въздух”. На следващата година пък получава известие за запор на пенсията. Тогава Надежда Панчева плаща дълга си, който и до ден днешен смята за несправедлив.

Вдовицата, която е работила като банкерка, успяла да продаде апартамента в “Дружба” и сега живее в гарсониера в столичния квартал “Люлин”. И отново негодува, че радиаторите у тях са студени през зимата, но трябва да плаща. Много по-голяма сума за парно трупа 66-годишната Елена Владимирова.

Тя има дългове за сградна инсталация в размер на 9000 лева, но няма как да ги плати, защото взима минимална пенсия от 200 лева. Елена е в групата с минимален доход, който не подлежи на запор.

Частните съдебни изпълнители обаче имат “зелена светлина” за нейното имущество, което включва двустаен апартамент в “Надежда” и част от нива в Сапарева баня. Жената се притеснява заради натрупания дълг, но няма откъде да вземе пари, за да си плати борча.

Освен задълженията за комунални услуги, причина за налагането на запор на пенсиите могат да са и неплатени данъци, съобщиха съдебните изпълнители.

Оказа се, че има запори и в случай на неплатена издръжка в случай на развод.

/БЛИЦ/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации