Албена. 24 август 1969 година – тази дата завинаги ще остане като специален ден за българския туризъм, в който се открива един от най-големите и красиви курорти на България – „Албена“. Статия от онова време ни пренася директно на самото тържество за официалното откриване на комплекса. Това става възможно чрез публикацията на Цветан Евтимов в брой 99 на вестник „Добруджанска трибуна“ от 26 август 1969 година.

Ето и текста на оригиналната публикация:

 Трите чудеса на „Албена“Тържествено откриване на курортния комплекс-красавец

 В неделния следобед стотици български и чуждестранни летовници участваха във вълнуващото тържествено откриване на новия курортен комплекс „Албена“. Въпреки палещите лъчи на августовското слънце те бяха заели площада пред хотел „Доростор“, всички балкони и тераси наоколо.

Скъпите гости, другарите Тодор Живков, Станко Тодоров, Александър Пузанов, извънреден и пълномощен посланик на СССР, Валентин Гусев, генерален консул на СССР във Варна, Манфред Рихтер, консул на ГДР във Варна, и придружаващите ги лица, бяха сърдечно посрещнати от Петко Тодоров, председател на Комитета по туризма при Министерския съвет, ръководители от комитета и Министерството на строежите, ДСМО „Добруджа“, проектанти и строители на курортния комплекс, пионери.

Митингът бе открит със слово от др. Ганчо Кръстев, първи секретар на ОК на БКП. Той заяви, че ръководството на Толбухинския окръг е преследвало и успешно решило с „Албена“ две задачи: да построи комплекса бързо, чрез индустриални методи, и с това окръгът да получи своето кръщение като туристически район.

Заместник-министърът на строежите и архитектурата арх. Владимир Рангелов заяви в своето слово, че с „Албена“ настъпва нова пролет в архитектурата и строителството на България – за първи път в страната индустриалните методи са осъществени на широк фронт. „Албена“ красноречиво свидетелствува, че в лицето на добруджанските строители партията и правителството вече виждат достойни потомци на Кольо Фичето“. След това той разказа за проектирането и изграждането на първия етап на комплекса и поздрави за големия успех проектантския колектив на арх. Николай Ненов, строителите и монтажниците от ДСМО „Добруджа“, като съобщи, че 64 души са удостоени с високи правителствени награди.

Посрещнат с радостни възгласи, др. Тодор Живков, кръстникът на „Албена“, заяви, че в строителството на комплекса са станали три чудеса. Първото - че комплексът е построен за рекордно кратък срок, в което отново се чувствува толбухинският стил, толбухинската динамика, второ – комплексът е показал, че и с индустриални методи, с панели, също могат да се построят удобни, комфортни и красиви хотели. Голяма заслуга за това, заяви той, има архитект Николай Ненов. И третото чудо -

„Албена“ ни заставя да преразгледаме нормите на цялото строителство, да се замислим как да строим в бъдеще, явно – по индустриален начин. След това др. Тодор Живков най-сърдечно приветствува с голямата победа строителите, ръководителите на Толбухински окръг, проектантския колектив, ръководен от арх. Н. Ненов, Комитета по туризма и неговите поделения в окръга, всички гости. С думите „Да ни е честита „Албена!“ той преряза трикольорната лента и по стар народен обичай разля менче с вода пред входа на хотела.

Придружени от ръководителите на окръга, Комитета по туризма и Министерството на строежите, гостите разгледаха ресторанта на хотела, отделни стаи и слънчеви тераси. Пътьом неведнъж др. Тодор Живков заяви, че комплексът е много хубав, представителен, че е направена голяма крачка в индустриалното строителство, че заслужава да се обсъди въпросът дали ДСДО „Добруджа“ не трябва да се специализира като обединение за курортно строителство по цялото Българско Черноморие, като към него се създаде проектантски институт.

Гостите разгледаха прекрасния плаж, където др. Тодор Живков разговаря с летовници от ГДР.

„Харесва ли ви България?“ – запита ги той, а те радостно отговориха: „Много е хубава! Има чудесно слънце!“.

В приемната зала Комитетът по туризма даде коктейл. Тук др. Ганчо Кръстев поднесе на др. Тодор Живков луксозен албум със снимки на най-новия и най-модерен български курортен комплекс „Албена“.

Изпратени възторжено от ръководителите на окръга и стотиците летовници, скъпите гости отпътуваха от окръга.

Цветан ЕВТИМОВ/Ретро.бг/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации