Най-големият кораб построен в България е танкерът „Хан Аспарух”. Той е с тонаж от чудовищните 100 000 тона. Работата по него започва през 1974 година и напуска доковата камера във Варна две години по-късно. 

Въпреки, че е планирано да бъдат построени 40 такива кораба през периода 1976 – 1990 г., пионерът “Хан Аспарух” остава единствен. Параметрите му са: дължина – 244,5 метра, ширина – 39 метра, главен двигател – 23 200 конски сили, скорост – 11,3 възела. Огромният кораб води спокоен живот, но не липсват и инциденти. 

Най-големият от тях се случва през 2001 год., когато в Черно море пожар предизвика взрив на 100 000-тонната гордост на родното корабоплаване. Плавателният съд аварира на 27 октомври в Новоросийск, а вследствие на инцидента пострадаха леко шестима моряци. Две години по-късно съветът на директорите в Параходство БМФ приема решение за извеждането от експлоатация на танкера „Хан Аспарух”. 

Основният аргумент е предстоящото влизане в сила на изискването за двойни бордове на танкерите, което оставя кораба без перспектива за по-нататъшно използване. Танкерът е в състава на Параходство БМФ до 3 декември 2003 г., когато е продаден за нарязване на скрап в Аланг, Индия. Оттогава до днес българският флот не разполага с танкери

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

НАЙ-ЧЕТЕНИ

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации

РЕКЛАМА