Слушах и гледах по разни телевизии как обясняват тежкото положение тази зима при ниските температури и сняг над 50 см. Аз съм вече над 70 години и съм преживяла много тежки (с ледове по Дунава, които се движат) и не толкова лоши зими.


Когато бях малка, улиците в Свищов се чистеха с впряг коне, които теглеха триъгълно сковани дъски и с върха на триъгълника разбиваха преспите. По-късно тежки военни машини чистеха снега, а войниците с лопати доизчистваха. Тогава нямаше леки коли, а зиме се движеха конски шейни по улиците. Ние, децата, се спускахме от баирите с шейни и се пързаляхме весело и щастливо.Скоро ми попадна книгата „Под сянката на спомените” на Санка Божикова. Тя е родена в Троян, но майка й е от Свищов и тя доста години живее с нея в Свищов, а после – в различни европейски градове. Накрая се установява в Торонто, Канада, където се пенсионира като професор. Почива през март 2018 г. на 94 години. Като прочетох спомените й, особено ме развълнува един от тях:


„През зимата на 1928 г. съм била на 4 години. Зимата била необикновено студена, така че Дунавът замръзнал. Ледът бил 2 метра дебел. Правителствата на Румъния и България отворили границата за 48 часа. Тогава много румънци дошли в България, и разбира се, българи отишли в Румъния – като туристи. Разстоянието е половин километър, а с шейна се взема за няколко минути”.


Приятелка на майка и се женела за румънец в Зимнич. Дядо и подарил шейна и увити в одеяла до гуша, потеглили по леда на Дунав за Зимнич. На сватбата се случват интересни събития, които всеки може да прочете в книгата.


Моята майка ми е разказвала, че като била в първо отделение, всички деца от класа, дебело облечени и обути, хванати за ръце, се движели след своя учител по заледения Дунав. Г-н Николов вървял пред колоната и с бастун чукал по леда, за да разбере колко е дебел.


По същото време баща ми бил войник. Под строй ходили по леда и се върнали. После се смееха, че там са се срещнали и запознали с майка ми, което беше шега.


Разликата в годините им беше 11 г., но това не попречи на щастливия им семеен живот.


Д-р Райна Халачева, Свищов  

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети