Вижте как беше изпратен Тодор Живков! Едва ли друг български политик ще има такова погребение.

Хулен от едни и обичан от други, Тодор Живков ще остане завинаги в историята на България като най-дълго управляващия политик след Освобождението. Той беше на власт в продължение на около 40 години. След преврата на 10 ноември 1989 година, Тодор Живков се оттегля от политическия живот на страната. Комунистическия лидер си отива от този свят през 1998 година, а погребението му е на 5 август.

Роден е на 7 септември 1911 г. в село Правец, Орханийско в средно заможно семейство. Той е най-голямото дете на Христо и Маруца Живкови – след него се раждат брат му Георги и сестра му Цветана.

Дядо му Тодор по бащина линия е пъдар в Правец, а баба му Вуна е много набожна и има роднини във Влашко. Баща му Христо Живков, макар да притежава земеделска собственост, опитва да се занимава и с други дейности – работи като кожухар, прекарвайки зимите в работилници в Габрово, продава дървен материал в полските села на Северна България, опитва се да започне производство на овче сирене. Участва в Балканските и Първата световна война и получава подофицерско звание.

Майка му Маруца Живкова е от сравнително заможното семейство Гергови, преселило се в Правец от Сомовит и отворило хан и кръчма на шосето от София за Варна. След женитбата им семейството се премества в близкия град Орхание. За разлика от съпруга си, който получава начално образование, тя не е ходила на училище, но говори добре български и влашки.

Живков започва образованието си в родното си село, като повтаря 1-во отделение (сега 1-ви клас). В годината, когато завършва началното си образование, в селото е открита прогимназия, където продължава да учи. За кратко прекъсва обучението си по финансови причини поради заболяване на баща му, като се опитва да работи във фабрика за керемиди в Горни Богров, но скоро се връща в Правец и през 1926 година завършва прогимназия. След това учи в гимназията в Орхание, където живее през седмицата, а в събота след училище и в неделя е в Правец. В гимназията се включва в местна група на Въздържателното движение. Там участва в организирането на ученическа стачка, за което има неприятности с полицията и, въпреки успеха на стачката, през 1929 година е принуден да напусне училището и заминава за София.



През есента на 1929 година Тодор Живков се записва в Графическото училище при Държавната печатница. Докато учи там през следващите години, се издържа, работейки като келнер в ресторанти. Живее в сграда, давана под наем на ученици и студенти, на улица „Петрохан“ 17 в кв. Подуяне.

Малко след постъпването си в Графическото училище Живков става член на Българския комунистически младежки съюз – младежка организация на БКП, като известно време е секретар на нейна местна организация в училището. През лятото на 1931 година е арестуван, след като при закриването на комунистическо събрание от полицията удря по главата с тухла началника на полицейски участък, но по неясни причини е освободен, без да бъде съден. На 1 май 1932 година отново е арестуван за кратко. Завършва Графическото училище през 1932 година, след което постъпва на работа като букволеяр в Държавната печатница.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

2 коментара:

  1. Да не говорим за сегашната съдебна система.По времето на социализма се наказваха много строго крадците и мошениците които огробвот физичиски лица.Вкарвахо ги в затвора и си връщаха парите на човека които са откраднали.В момента никой не го е грижа за обикновения чавек.Какво ми се случи и как съм потърпевша в момента.Един уж близък човек ме излъга и аз му изтеглих кредит за да му услужа да прави бизнес като ми подписа Запис на заповед.Но пропиля парите и бизнес на направи.Окъдиха го и издадоха от съда Изпълнителен лист,но Съдия изпълнител не може нищо да му вземе защото няма собственост.Писах молби до прокуратурата,до полицията ,но никой не си мърда праста-нямало закон .Не мога да разбера как така няма закон да се справи с един крадец,признат от съда,които се разхожда по улиците и кръчмите и ми си подиграва като ме срещне.Пие по кръчмите и си гледа кефа,а на мен ми отива половината заплата в Банката. и скоро ще се пенсионирам и Банката ще ми вземе къщата.Те такава ни е съдебната система.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е сега е по-хубаво. В пъти по - добре е хората да живеят в заеми , да ядат боклуци и да им се заплаща минималното за работа като роб.

      Изтриване

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации