петък, 1 май 2020 г.

Облакът от централата достига до България точно на 1-ви май, но никой не казва на народа!

Навършиха се 34 години от едно от най-големите престъпления срещу българския народ – прословутата манифестация под радиационния дъжд на 1 май 1986 година. 

Управляващата тогава Българска комунистическа партия, премълчавайки и цензурирайки информацията за аварията в Чернобил, изкара стотици хиляди ученици, работници и служители на първомайска манифестация под капките на обилно изливащия се радиационен дъжд,пише flagman.bg

Лошата новина бе, че радиоактивният облак от централата достигна до България точно на 1 май.

Чак на 13 май 1986 г. – Политбюро на БКП обсъжда обстановката у нас, възникнала след аварията на Чернобилската АЕЦ и мерките, които трябва да бъдат взети, но населението все още не е информирано за аварията. Една от малкото ефективни присъди в България след 10.ХІ.1989 е произнесена по т. нар. делото "Чернобил".

През 1993 са осъдени бившият вицепремиер Григор Стоичков и Чавдар Шиндаров, бивш главен санитарен инспектор. Двамата получават по две години лишаване от свобода за неспазване на нормите за радиационна защита, като с това са допуснали опасност за населението в България при аварията на съветската електроцентрала "Чернобил" през 1986.

Вижте още:
........
Сподели👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив на сайта

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Предоставено от Blogger.

Популярни публикации: