Ситуация ще се влоши в момента, в който хората излязат в парковете. Това прогнозира ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга тази сутрин по повод заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която разрешава посещенията на градски паркове и градини. По думите му аргументите им срещу отхлабването на мерките са съвсем обективни.

„Докато преди България се движеше в едно относително плато с един почти незабележим пик в началото на април. След това имаше спадане на заболеваемостта до след Цветница. Сега виждате накъде вървим. По-голяма аргумент няма. На седмична база новооткритите случаи още по-категорично. Това обаче е за малък период от време.“

От епидемиологична гледна точка всяко струпване на хора и всяка предпоставка за струпване на хора води до усложняването й, обясни ген. Мутафчийски и даде пример с Гърция и Сърбия:

„За да може да бъде по-разбираемо, като пример – ние имаме по-либерален режим на контактуване и за излизане. Виждате какви са кривите. В Гърция имаше пълно затваряне. В момента има 11 нови случая за денонощието. В Сърбия отчете се повишаване на смъртността от заболеваемостта и беше обявено, че следващите 4 дни ще бъдат забранени напълно за излизане под каквато и да е форма от вкъщи.“

Експертът обясни, че движението на хора в открити пространства дава своите печални резултати и отново даде пример с два футболни мача от Испания и Италия, които са с ясно проследими вериги – чак до България. По думите му споровете с правителството са на основата, че винаги, когато се разхлабват мерките, трябва да се казва какви могат да бъдат последиците.

„Има едно много хубаво проучване от Харвард, където дадоха една прогноза как ще се живее в бъдеще с коронавируса. Там има една прогноза на живота ни с пикове и спадове на болестта, където експертите казват, че най-вероятно ще се наложи да живеем по този начин, докато не се измисли ваксина или надеждно лекарство. И вчера това казахме – все пак животът не може да спре, но трябва да се прецени на каква цена. Цената на всяко отхлабване на мерките ще доведе до увеличаване на заболеваемостта. Важно е правителствата да намерят воля да спрат да дадат заден на мерките – да отидат на мерките, докато има спад.“

Генералът коментира и друго проучване, според което здравната система трябва да може да понесе удара от увеличаването на бройките, защото „няма спор“, че ще се увеличат броя на заболелите.

„80% от случаите у нас протичат леко и може да бъдат лекувани в домашни условия. Главният фактор, който определя доколко да бъдат отпуснати мерките и докога да бъдат отпуснати – наличието на свободни легла в интензивните отделения и в тези от средно тежки към тежки случаи. Това е принципът.“

Очевидно не можем да продължим да живеем живота си в системни ограничения, но обществото трябва да бъде абсолютно подготвено за това, обобщи ген. Мутафчийски.

Източник:iskra.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети