Охранители се мъчат да приберат сестра от перваз в парламента.Протестиращите медицински сестри ще напуснат сградата, когато проблемът със заплатите им бъде решен


Зрелищен екшън се развива в момента на един от первазите на сградата на бившия Партиен дом. Една от протестиращите медицински сестри и изляза на него, охранители се мъчат неуспешно да я приберат. През цялото това време жената разговаря по телефона с Антон Хекимян по Битиви. По-рано сутринта и други жени бяха по первазите. 

Сайтът "Клиника" съобщи, че повече от 60 жандармеристи са влезли в сградата снощи. Отвън районът е отцепен, а граждани и още жандармерия чакат развитието на събитията.

Медицинските специалисти, които вече 5 дни протестират пред МС, влязоха на заседанието на парламентарната комисия и обявиха, че ще останат вътре, докато не бъдат изпълнени исканията им. Те дойдоха, за да разговарят със здравния министър Кирил Ананиев, който трябваше да отговоря на въпроси на депутатите. Ананиев обаче е в Брюксел за заседание на здравните министри заради коронавируса.

"Сега припомня" развитието от вчера:

Пет медицински сестри се барикадираха и прекараха нощта в сградата на бившия Партиен дом, където заседават парламентарните комисии. Те заявиха, че ще напуснат сградата, когато проблемът със заплатите бъде решен. Пред Партийния дом също има сестри, които вече пети ден са на палатков лагер със същото искане.

Вчера медицинските сестри влязоха в залата, където трябваше да се проведе заседание на комисията по здравеопазване в Народното събрание, за да се срещнат със здравния министър Кирил Ананиев, но той бе в Брюксел за заседание на здравните министри във връзка с коронавируса.

Сестрите казваха,че няма да напуснат залата, тъй като от пет дни никой не е обърнал внимание на протеста им. "Хората, които трябва да работят ги няма, затова ние сме тук", обясняват петте жени. Те напомнят, че настояват професията им да бъде обявена за защитена, заплатата за гилдията да е равна на две минимални заплати, да се повиши категорията труд, която им се признава и др.

До окупацията се стигнало, след като депутатите от здравната комисия отделили само 5 минути за заседанието си, през които единодушно гласували единствената кандидатура за управител на Националната здравноосигурителна каса. Никой не пожелал да дискутира проблемите на сестрите.

Към момента Ананиев е поканил за среща само представители на другата група, която протестира срещу него - на лекаритe, които искат да се преразгледа проекта за национална детска болница. Вчера той ги покани на разговор в понеделник, като се извини с извънредното заседание на съвета по здравеопазване на 5-6 март във връзка с коронавируса. На срещата в понеделник ще бъдат и членове на работната група, изготвила структурата (част от техническото задание на обществената поръчка) на Националната многопрофилна детска болница. Поканени са също представители на фирмата, извършила конструктивното обследване на строежа – „Балмер Инженеринг“ ООД, както и представител на избрания за изпълнител на поръчката консорциум ДЗЗД „Детско здраве“.

Източник:segabg.com
Снимка:Lupa.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации