Астрономите използват изкуствен интелект, за да открият източника на бързите радиоизбухвания, който учените предполагат е на милиарди светлинни години разстояние, пише nauka.offnews.bg.

Обикновено тези необясними сигнали се откриват в последствие, когато астрономите отчетат необичайни пикове в данните си, известно време след събитието. Сигналите имат комплексна структура, пикове, долове и повтарящи се елементи в радиовълнов сигнал, продължил едва милисекунди. Това не е сигналът, който се получава от обикновена експлозия или друго стандартно събитие, което предизвиква пикове в електромагнитната енергия, получавана от космоса.

Астрономите наричат тези особени сигнали бързи радиоизбухвания (fast radio bursts (FRBs)). След първото подобно събитие, описано през 2007 г. с данни от 2001 г., се правят опити да се открие източникът. Но радиоизбухванията се случват в произволно време и място, а съществуващите технология и методи на наблюдение не са способни да улавят тези сигнали.

В проучване, публикувано наскоро в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, екип астрономи съобщава, че са успели да засекат пет радиоизбухвания в реално време, използвайки един радиотелескоп.

Учени от Университета по технологии Суинбърн в Мелбърн, Австралия, разработват система за машинно обучение, която разпознава особеностите на радиоизбухванията, когато сигналът се отчита в радиообсерваторията Молонгло, близо до Канбера.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети