Две 16-годишни съученички от СУ „Св. Климент Охридски” в Пловдив се сбиха по време на час заради мляскане от дъвка, а след това едната наръга в гърба другата. Раната на пострадалата Габриела е лека, но момичето било прието в болница.

Екшънът заради дъвката в пловдивското училище станал на 12 март по време на учебните занятия предиобяд. Двете били в един от 10-тите класове в школото. По време на втория час имали философия. Учителката им дала тест, при който децата трябвало да запишат условията и да отговорят писмено.

Стояна и Габриела не били на един чин, но втората се подразнила от съученичката си, която шумно мляскала дъвка. Габриела се обърнала към Стояна и с много остър тон й казала:”Недей да мляскаш ма, че ще ти завра дъвката в г…за”. Обидната й забележка провокирала Стояна да отговори по същия начин. След като часът по философия свършил, Габриела и Стояна продължили да си разменят псувни и обиди и в междучасието. Напрежението ескалирало, въпреки че двете се познавали вече втора година и дори били и приятелки, разказа директорът на училището Здравко Димитров.

Шести час имали физическо възпитание. Стояна била освободена, но присъствала в часа. Около 13,20 часа, към края на учебните занятия по физическо, престрелката с псувни между 16-годишните продължила. Стояна не издържала, станала и с Габриела се сбили. Тъй като Габриела била по-едра физически, а и съучениците й казват, че е тренирала бокс, надвила опонентката си. Двете си дърпали косите и си разменяли удари, отново гарнирани с обиди.

Учителката по физическо едва ги разтървала, след което изпратила Габриела с друга нейна съученичка при педагогическия съветник на училището. В това време освободената от физическо Стояна помолила учителката да отиде до тоалетната. Тя излъгала преподавателката, че й е станало зле след боя. Учителката й повярвала, а Стояна си взела телефона и излязла от часа. Вместо да отиде наистина до тоалетната, тя влязла в основния корпус на училището. Там, на първия етаж е ученическият стол. Влязла вътре и помолила чистачката да вземе нож, като я излъгала, че иска да си обели ябълка.

Жената й казала : „Ето там на плота са, вземи си”. Стояна взела ножа, прибрала го и излязла в коридора, като вместо да се върне в часа по физическо, тръгнала да се качва по стълбите към горните етажи. В това време от четвъртия етаж, след срещата с педагогическия съветник, слизали Габриела с другото момиче. Двете опонентки се разминали на стълбищата и при разминаването Стояна наръгала Габриела в лявата плешка. Тъй като във вторник времето било топло, а в училището имало парно, Габриела носела лятно потниче и гърбът й бил полугол. Така Стояна успяла с кухненския нож да нарани Габриела. Първоначално пострадалата дори не усетила, че има рана и че й тече кръв. Пет минути след като била наръгана, се срещнала с директора на училището и говорила спокойно с него. „Беше адекватна и не беше още разбрала, че има нараняване”, каза той пред Агенция Монитор.

Минута – две по-късно Габриела потърсила класната си, но вместо нея на вратата на съседен кабинет се показала друга учителка. Тя видяла, че рамото на Габриела кърви. Повикали сестрата, която оказала първа помощ на пострадалото момиче. Директорът моментално се обадил на родителите на двете девойки и ги уведомил за случилото се. Той изпратил и доклад до Регионалното управление на образованието. Била сезирана и полицията, а Габриела и Стояна били разпитани от инспектор от Детска педагогическа стая. Директорът Здравко Димитров на следващия ден свикал Координационния съвет за противодействие на насилието, съобщи той. В края на първия учебен срок Стояна имала по всички предмети тройки, а по английски – четворка. Габриела се учела малко по-добре. Тя имала четворки и петици. Следващата седмица на педагогически съвет ще се вземе решение какви наказания да получат двете девойки. Предложението от координационния съвет било девойките да минат в самостоятелна форма на обучение. Според директора обаче трябва да им бъде наложено по-тежко наказание – преместване в друго училище. По време на разпитите двете девойки се срамували да повторят какви псувни са си разменяли.

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Районна прокуратура в Пловдив. До този инцидент нито Стояна, нито Габриела са имали хулигански прояви. След наръгването в гърба Габриела е настанена във Втора хирургия в УМБАЛ „Св. Георги”, откъдето до ден – два ще бъде изписана.

Източник:www.monitor
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации