Четири са офшорките на Николай и Евгения Баневи през които са източени над 50 млн. евро от фалиралите и обезкостени заводи „Полимери“ – Девня, „Елма“ – Троян и Хартиената фабрика в Костенец,пише сайтът skandalno.net

Документите за задграничните дружества, по чиитосметки са трупани пачките, бяха намерени в т. нар. Резиденция на Баневи в кв. Бояна при акцията в петък.Първото дружество „Дрън Асен Мениджмънт“, е регистрирано в Панама. То е замесено в източването на „Полимери“- Девня. Заводът произвежда натриева основа и дихлоретан. Приватизиран е от Баневи през 1998 г. От 2007 г. те започват да разпродават продукцията на западни и руски фирми. Вместо по сметки на „Полимери“ обаче парите от продажбите се насочват към офшорката на Баневи. Същото панамско дружество, собственост на Баневи, нагло се е наредило и като кредитор на фалиралия завод с претенция за 1.15 млн. лв. от масата на несъстоятелността.

Разследващите са категорични, че документите за заема са фиктивни, за да могат да вземат пари дори след фалита на предприятието.

Имената на Николай и Евгения Баневи бяха сред първите, които се появиха в аферата „Панама пейпърс“. Оказва се, че същите офшорки са използвани от Баневи за източването на приватизираните от тях заводи. Печалбите, които са постъпвали по сметка на офшорките, остават без платени данъци у нас.

Друга офшорка на богаташката фамилия е „Униуърлд Инкорпорейтед“, която също е регистрирана в Панама. Третата офшорка е „Джурискандо кълсънтърс“, а четвъртата е „Хънтли Оувърсийз Трейдинг“. Тя е използвана за източването на „АКБ Форес“, който се преименува на „Холандска мечта“. Схемата е следната- офшорката на Банев иска от съда несъстоятелност на неговата „АКБ Форес“, защото му дължи пари по заем за закупуване на два самолета „Чесна“.Над 50 са заводите на фамилия Баневи, които са приватизирани от тях с пари от боновите книжки. Нито един не работи, а тези които действат, са продадени отдавна заради дългове към банки. Дружествана олигарсите дължат над 12 млн. лв. на НАП, още толкова на Агенцията за приватизация заради неизпълнени ангажименти и дължими заплати на останалите без работа служители.

Парите от източените заводи, които се трупали по сметки на офшорки, Баневи са инвестирали в имоти у нас и по света.Колко милиони има по сметките на офшорките на Баневи в Панама, още не е известно. В откритите документи в имението им има пълномощни и платежни нареждания, които дават ориентировъчни суми. 1.5 млн. са открити като доказателство за източеното от „Полимери“, но се очаква тази сума да набъбне.

По разследването срещу Баневи има данни за това, че имат имоти за стотици милиони във Франция, Сейшелските острови, САЩ и ЮАР, където са възнамерявали да се оттеглят до края на годината. Дворците и апартаментите обаче са купувани на подставени лица, а формално Баневи плащали наем за тях.Очаква се двамата олигарси, които с благословията на СДС и Иван Костов разсипаха социалистическата индустрия, да бъдат екстрадирани от Франция в България до месец.През последните години арестуваният във Франция бг. олигарх имаше сериозни проблеми с алкохола и наркотиците, разкриха за Скандално.нет хора от обкръжението му. Мултимилионерът, източил не едно и две предприятия, обичал да се прави на мутра когато се ядоса и е под въздействието на различни субстанции. За това свидетелстват пак хора от обкръжението му.  Третата му жена Евгения също не падала по-долу и обичала да парадира с пари, власт и възможности.

Двамата заминали за Ница, Франция при трите си деца, които от 1 септември учат там. Въобще не подозирали, че ще бъдат арестувани. При задържането на френската ривиера, Евгения, която на следващия ден имала рожден ден, се развикала и разревала, а мъжът й побелял буквално за минути, без да отрони и дума. Изненадата им очевидно била огромна.

На скандалното семейство ще бъдат повдигнати обвинения не само за „Полимери“ – Девня, но и за „Елма“ – Троян, разбра Скандално.нет от отлично информиран източник. Там Николай Банев не е действал сам, а с Борис Бояджиев- стар приватизатор и спонсор на бившето СДС. Двамата са разработили схемата за източването и са оглозгали и фалирали фондовете си за масова приватизация. И Банев, и Бояджиев имат общ адвокат – небезизвестният председател на ДСБ – Радан Кънев. Кънев е защитник и на банкера Цветан Василев, както и на фонда за Масова приватизация на Гоцев.

Всички дружества на Баневи са обявени в несъстоятелност и са в ликвидация. Срещу тях се водят дела както от частни лица, така и от държавата за задължения в особено големи размери. Не липсват обаче и защитници. „Скандално.нет разбра, че известни политици са предлагали помощта си заради проблемите с курорта „Русалка“, заради който НАП погна семейството. С охраната на „Русалка“ се е заел бившият мъж на Миглена Ангелова, Живко Чакръкчиев, а с връзките с медиите – Светослава Рудолф (бивша – Тадаръкова).

Преди време скандалният бизнесмен се опитал да се изкара пред познатите си от чужбина политически репресиран. Но номерът не минал. Той дори се кандидатира за президент, като се хвалил, че има голям шанс заради руска подкрепа. Никой обаче- нито на Запад, нито на Изток не гледа вече сериозно на Баневи, твърди източник на Скандално.нет, запознат с контактите на семейството.

Ченгета смятат, че що се отнася до палежа преди време на колите и резиденцията на олигарха, там също има куп въпросителни. Те са категорични, че Банев лъже, че застраховките на скъпите возила са били изтекли часове преди да им бъде драсната клечката. „Поне няколко месеца преди това автомобилите са били без застраховка“, твърдят разследващи. Странно защо изгоряха само стари коли? Скъпите вещи в резиденцията им в Бояна също не пострадаха при пожара. А на пепел станаха документи, които ги уличават в пране на пари.

Преди години по странен начин изгоряха в полза на Банев и архивите на община Созопол. Преди това бизнесмена заграбил 35 декара край Каваците, част от които принадлежали на втория баща на Черната Златка. Димитър Янев обжалвал и завел дело, което се точило повече от 10 години, когато внезапно пламнала сградата на общината и изгорял целия архив. Така изчезнали и документите, с които Янев трябвало да си върне откраднатите земи. Мъжът не издържал на стреса и починал.

Кой и защо тогава драснал клечката на архива и досега не е ясно, но хората от региона твърдят, че пожара не е случаен. При обиските преди дни обаче са открити оригинални документи на офшорките, използвани за източването на предприятия.

Източник:skandalno.net
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации