Организираната престъпност в Русия изпреварва с осем-десет години като техника и технологии спецслужбите и правозащитните органи в страната, твърди дългогодишният борец с руската мафия генерал Александър Гуров. В сензационния си доклад, прочетен в италианския парламент, генерал Гуров обаче утешително заяви, че властите в Русия вече добре са изучили методите на руската мафия и имат правови механизми за борба с нея. В Наказателния кодекс вече има параграф, който предвижда 20 години затвор за създаването на престъпна организация.Има закони за защита на съдиите, срещу тероризма. Но няма закони за корупцията, срещу прането на мръсни пари, както и за редица други форми на организирана престъпност.

През последните дванадесет години организираната престъпност в Русия е укрепила структурите си и се е видоизменила значително. Под мафия тук сега се разбира съвкупността от престъпни дружества, които не само са превърнали престъпленията в доходен бизнес, но в същото време чрез корупцията са създали собствена система за сигурност. Руската мафия не е единна организация от типа на италианската Коза ностра, а система от криминални съюзи, достатъчно самостоятелни, но координиращи дейността си. Според Министерството на вътрешните работи на Русия става дума за 95 големи организации, в които влизат около 10 хиляди по-малки групи. Генерал Александър Гуров обаче е на друго мнение - мафията в Русия включва единадесет престъпни дружества, чийто предмет на дейност е основно икономиката.



Особеност на руската мафия е специализацията и подялбата на сферите на влияние. Например във Волжския район основният бизнес на мафията е продажбата на автомобили. Неотдавнашните обвинения срещу обединението АвтоВАЗ, че е произвело над 280 хиляди автомобили с дублирани фабрични номера, също се базират на засечен престъпен бизнес в регионалната търговска мрежа. В районите на Севера основен интерес за мафията са рибният, нефтеният и алуминиевият бизнес. Според някои данни и олигарсите умело използват хватките на организираната престъпност, макар че избягват преки контакти с нея.



Но най-печалната промяна през периода след 1990 г. насам е срастването на организираната престъпност с властта на всички нива. Печална е статистиката с убитите или осъдени помощници на депутатите от Държавната дума, а сред екипите на всички нива на изпълнителната власт се откриват лица със съмнително минало. Хит на всички видове избори е издигането на кандидатури от криминалните среди или използването на криминалния свят в мръсните предизборни технологии.



Руската организирана престъпност отдавна работи на международно ниво. ИНТЕРПОЛ твърди, че руската мафия доставя проститутки в Израел, Италия, Китай, Сингапур. От Германия, Китай и Афганистан в Русия се внася оръжие. Руската мафия се ориентира към инвестиции и машинации с недвижими имоти в Германия и Испания. От Турция и Колумбия се транспортират наркотици към Русия и към други страни.



Криминалният свят в Русия има две основни лица. Едното съставят традиционните криминални групировки, а другото - професионалните комбинатори, действащи в сферата на икономиката. Тези две основни групи понякога воюват помежду си. Освен това руската мафия е най-вече сборно понятие от гледна точка на етническия й състав. Твърди се, че едва 33% от професионалните крадци са руснаци по произход. Сред останалите преобладават чеченците, азербайжанците и грузинците.



Най-опасната тенденция в руския престъпен свят е срастването на криминалната престъпност с политическия тероризъм. Най-ясно това може да се види в Чечения. Преди да понесат чувствителните военни и политически удари, кавказките групировки контролираха 72 банки и над 2500 предприятия в Русия.



Представата за организираната престъпност и криминалните авторитети е белязана и със смяната на поколенията, които имат нови интереси. Основен обект в дейността на руската мафия станаха икономиката и банките. Според руското вътрешно министерство в Русия са регистрирани над 700 хиляди фирми-еднодневки, чрез които изтичат капитали зад граница. През 1 999 г. от Русия са изтекли 25 млрд. долара, а експертите назовават фантастични суми за изтеклите от Русия капитали от 1989 г. насам - между 150 и 500 млрд. долара.

Източник : Banker.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации