Спомням си с носталгия как се хранехме на стол по време на социализма. Менюто не беше кой знае какво, но нас си ни харесваше, а и така се сближаваше колективът и се създаваха социални контакти между работещите.

Традиционно лелките в стола готвеха супа леща за 13 ст., омразното за мен руло „Стефани” за около 80 ст., паприкаш за 50 ст., домати с ориз за 17 ст. Сред десертите задължително имаше розово малеби и компот за под 20 ст. Купувахме ги с купони. Можеше да се нахраниш за жълти стотинки. Е, верно, че в таратора преобладаваше водата, в супата топчета и боб чорбата – също, а единствената риба тогава – скумрия на скара, ни беше втръснала.

Много често си вземахме храна и за вкъщи в комплект от зелени тасчета, скачени едно над друго.

Никога няма да забравя два символа на социалистическия стол – приборите от алпака и типичния за соцкухнята аромат на пържен лук и яхния, който се разнасяше по целия етаж.

Беше си мизерия, ама май бяхме по-щастливи от сега.
ВИДЕО:




Ваня Гешева

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

1 коментар:

  1. През 1986 г си взехме карта за морето от профсъюзите - Албена, х-л Калиакра от 02.09 - 14 дни. Платихме 180 лв и ни дадоха ваучери с които си плащахме консумацията навсякъде в заведенията в комплекса - закуска, обяд, вечеря по ресторантите, обиколихме за една седмица всички нощни заведения - Гарски цар, Славянски стан ли беше, вариетето ... Втората седмица ни доведоха и дъщеря ни която беше на 2 год и първоначално тръгнахме без нея защото не знаехме какви ще са условията , та една седмица и тя беше с нас. Не помня да сме си доплащали някъде и да не са ни стигнали ваучерите.

    ОтговорИзтриване

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации