Ники прекара последните години от живота си в борба с коварната болест Сарком на Юинг. Множеството операции и терапии не дадоха траен резултат. За Ники бяха организирани поредица от благотворителни събития, в които се включиха хиляди от Хасково и страната. Самата тя помагаше с благотворителни прояви за други болни деца.

“Ники се пренесе в измерение без болести и болка. Превърна се в ангел – хранител за всички нас, докоснал сърцата и душите ни. Отлетя, за да сбъдне мечтите си, защото за мечтите не съществуват измерения”, написа майката на момичето Росица Ленкова,информира сайтът haskovo.info

Смелата и обичана от всички Николета Корондилева ни напусна на едва 18-годишна възраст.

коварната болест Сарком на Юинг:

Саркомът на Юинг е вид рак на костите, който засяга основно деца и юноши. Среща се два пъти по-често при мъжкия пол. Въпреки, че може да се срещне във всяка една възраст, този вид рак много рядко засяга хора над 30 годишна възраст.

Тъй като симптомите при сарком на Юинг могат да наподобяват оплакванията при редица други заболявания, той много трудно се диагностицира и по-често се разкрива в по-напреднал стадий. За по-добрият изход от това заболяване изключително важна е ранната диагноза и навременно лечение. Ако бъде открит навреме преди саркомът на Юинг да се е разпространил към други органи в тялото прогнозата е по-добра.

Саркомът на Юинг е първичен костен тумор. Това означава, че той произлиза от клетките, които изграждат костите. Най-често се засягат дългите кости на ръцете и краката, костите в областта на гръдния кош, таза и гръбначния стълб.

Какви са причините?

Както почти всички други видове рак и при този причината за неговото възникване все още не е изяснена. Тъй като често заболяването засяга деца в тийнейджърска възраст се смята, че то може да се дължи на бързото нарастване на костите. В едно проучване се твърди, че бебетата, родени с пъпна херния са по-склонни да страдат от сарком на Юинг.

Какви са симптомите при сарком на Юинг?

Много състояния от инфекция до травма могат да имат симптоми, наподобяващи на тези при сарком на Юинг. Тъй като ранната диагноза е от изключително важно значение за добрия изход от това заболяване всяко дете с оплаквания подобни на по-долу изброените трябва да бъде прегледано от лекар:

болка и подутина в областта на ръката, краката, гърба или таза. С времето болката се влошава и не се повлиява от нестероидни противовъзпалителни средства.
оток и намалена подвижност основно в големите стави
необяснимо повишаване на телесната температура
зачервена, оточна, с разширени венозни съдове кожата в областта на подутината
лесно чупливи кости.
Децата често имат синини и подутини след игра, но ако подутината в областта на някоя става не спадне за няколко дни е добре да се консултирате с лекар.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети