понеделник, 15 януари 2018 г.

В 19.35 ч. едно от крилата докосва високоволтов проводник над село Кривина. Самолетът се възпламенява и се разбива в краварника на местното ТКЗС. Всички 50 души загиват. Пожарникарите, пристигнали на мястото на трагедията, получили заповед да гасят пожара с креда, а не с пяна. При аутопсията в белите дробове на много от пътниците са открити следи от нея, което означава, че те са били още живи след катастрофата, т.е. вместо да бъдат спасени, са били доубити от пожарникарите.

„На 10 януари 1984 г. край София се разбива самолет на авиокомпания „Балкан“ с 50 души на борда. Катастрофата е считана за една от най-скандалните в историята на българската гражданска авиация. Самолетът Ту-134 лети от летище „Шьонефелд“ в Берлин с 45 пътници и 5 души екипаж.

Командир на полета е Кирил Велинов, а в последния момент се качва и проверител от Държавната въздухоплавателна инспекция (ДВИ). Той нарежда на втория пилот да напусне и заема мястото му. Над София самолетът попада в буря, но въпреки това му е наредено да кацне.

В 19.30 ч. в пилотската кабина е проведен следният разговор: „Командире, заповядвам ви да изпълните сляпо кацане, само по уреди“, нарежда чиновникът от ДВИ. „При тази буря, дъжд и гръмотевици?“, шокиран е командирът. „Спусни пердетата и изпълнявай!“ – „Вие луд ли сте, другарю проверяващ – ще се пребием всички!“ Проверителят е непреклонен. Командирът е принуден да започне сляпо кацане.

Диалогът е записан дословно в черната кутия на самолета. Експериментът завършва трагично. В 19.35 ч. едно от крилата докосва високоволтов проводник над село Кривина. Самолетът се възпламенява и се разбива в краварника на местното ТКЗС.

Всички 50 души загиват. Остават обаче много въпросителни.

Пожарникарите, един от които е днешния премиер – тогава командир на взвод, пристигнали на мястото на трагедията, получили заповед да гасят пожара с креда, а не с пяна. При аутопсията в белите дробове на много от пътниците са открити следи от нея, което означава, че те са били още живи след катастрофата, т.е. вместо да бъдат спасени, са били доубити от пожарникарите.

Вината за трагедията е хвърлена върху загиналите, а в „Балкан“ започва чистка – само за един ден са уволнени 850 души.”

За чистка в БГА архивите пишат, но чистка в „Пожарната” очевидно е нямало, въпреки, че още живите пътници, според описанията на източниците, са били „доубити” от действията на пожарникарите.

Какво четем в Уикипедия за Бойко Борисов:

„През 1982 година Бойко Борисов постъпва на работа в Софийското градско управление на МВР като командир на взвод, а по-късно е командир на рота. Впоследствие е преназначен в ЦУПО (Централно управление на противопожарната охрана). По време на т.нар. „Голяма екскурзия“ е назначен през лятото на 1989 година за командир на батальон за охрана на селскостопански обекти и оказване на помощ по прибирането на реколтата в Дулово и Каолиново, след масовите изселвания на местните жители в Турция.

От 1985 до 1990 година Бойко Борисов е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психофизическа подготовка на оперативния състав на Противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар“.

*В статията е използвана илюстративна снимка
Източник:socbg.com
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👇
Полезни съвети👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА:

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив 2

КОНТАКТИ:

Предоставено от Blogger.

Популярни публикации

Архив 1