Административният съд уважи жалба на работодателските организации, че увеличението през 2017 не е съгласувано с тях.
Върховният административен съд (ВАС) отмени правителственото решение за увеличаване на минималната заплата на 460 лева през 2017г.

Делото беше образувано по жалба на четири от големите работодателски организации. Така валидният размер на възнаграждението отново е 420 лева, каквото беше миналата година.Решението на ВАС в полза на бизнеса идва в момент на сериозни дискусии относно минималните възнаграждения.

Държавата, в тон с исканията на синдикатите, иска увеличение на МРЗ на 510 лева от догодина. Нарастване над 600 лева през 2020г. също е част от средносрочните бюджетни планове на новото правителство на Бойко Борисов.

Същевременно

работодателите не само са против постоянните годишни увеличения, а настояват държавата вече да не определя минималната работна заплата

по административен път.

Бизнесът иска долната граница на възнагражденията да се решава в диалог единствено със синдикатите.

Отсъждането на ВАС потвърждава, че работодателите ще останат незаобиколим фактор.

Административният съд отменя решението от 26.01, с което заплатата стана 460 лев, тъй като е взето без да бъде обсъдено с бизнеса.

Така е уважена жалбата на четирите големи работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

"Определянето на  този показател от изпълнителната власт при сепаративни договорки само със синдикатите е извън националните и европейски правила за социално сътрудничество и не е в интерес на конструктивното партньорство", гласи коментара на БТПП за решението.

Работодателите смятат, че административните увеличения на МРЗ не са основани на реалната икономика и ще доведат до съкращения на работници и увеличение на цените.

Синдикатите са на мнение, че именно ниските нива на заплащане спъват потреблението и икономическото развитие.

В същото време финансовият министър Владислав Горанов потвърди намерението на правителството да увеличи минималната заплата още.

"Ситуацията на пазара на труда в момента е такава, че според мен има възможност да се увеличи минималната работна заплата",

заяви Горанов след правителственото заседание днес.

Финансовият министър допълни, че притесненията на работодателите също трябва да се вземат предвид.

„Въпросът е на баланс и на какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната.Тъй като според нас част от демографските проблеми, част от проблемите с миграцията, са свързани със заплащането в страната и бизнесът трябва да се настрои да бъде толкова ефективен, че да успеем да задържим работещи хора в България.

И ако само с мерки за подобряване на конкурентноспособността, сме постигали резултатите през годините, то поддържането на квалифицирана работна ръка и на успели и богати българи става и през възнаграждение”, заяви Горанов.
Източник: БГНЕС     
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации