Брюксел планира да въведе обща европейска минимална заплата. Европейската комисия ще се опита да убеди скептичните северни страни в Общността да подкрепят инициативата. Това заяви еврокомисарят, отговарящ за работните места и социалните права Николас Шмит, пише европейската редакция на списание Politico.

Към момента са започнали консултации за плана на ЕК да се бори с експлоатацията на евтин труд в Европейския съюз и факта, че в много страни от Общността работниците получават значително по-ниски заплати за някои професии, в сравнение с други държави.

Ако достатъчно страни в ЕС подкрепят инициативата, това може да доведе до въвеждането на нов закон в Общността.

Въпреки това Шмит подчерта, че Брюксел се е вслушал в критиките на северните страни, които се страхуват, че подобна инициатива може да подкопае техните системи за колективно договаряне, с които работниците и работодателите в тези държави определят заплащането.

"Проведохме множество дискусии с шведските, както и с датските профсъюзи, с работодателите и с правителствата в тези страни", отбелязва той.

Синдикати и работодатели: В България токът е рекордно скъп

"Ясно е, че в бъдещия правен текст ще се подсигурим да има всякакви видове разпоредби, от които да става ясно, че системата за колективно договаряне, както тя функционира в Швеция, Дания и може би други страни, е защитена", категоричен е Шмит.

Еврокомисарят допълва още, че няма да има задължение за страните от ЕС да въвеждат минимална заплата според европейското право.

В Дания, Швеция и Финландия минимална работна заплата няма. Вместо това възнагражденията се договарят директно между синдикатите и работодателите – т.нар. система за колективно договаряне. И като цяло са по-високи, отколкото в повечето други страни в ЕС.

Датският министър по заетостта Петер Хумелгаард Томсен, заяви в социалната мрежа Twitter по-рано, че има "огромна нужда" от социално обединение в Европа, но "това трябва да бъде направено без да подкопава системата за колективно договаряне".

Дават по 530 евро на месец на безработните в Словения

Шмит твърди, че неговата инициатива не е насочена срещу скандинавските страни, а към други държави от ЕС, където има минимална заплата, но тя е твърде ниска. Той не уточни за кои държави става дума.

"В някои държави минималните заплати не гарантират достоен стандарт на живот", посочва той.

Минималната работна заплата в България от 1 януари 2020 г. е 610 лв. Размерът ѝ се повиши с 50 лева или с 8,9% в сравнение с 2019 година.

Мотивите за повишението бяха икономическото развитие на страната ни, устойчивите темпове на ръст на БВП, увеличаване броя на заетите и отчетеното повишаване на средната работна заплата.

Увеличението с 8,9 процента се очаква да стимулира активността на пазара на работната сила, да допринесе за нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на заетите и да намали неравенството в доходите и бедността, да се повиши покупателната способност и жизненото равнището на населението.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации