Четири десетилетия след като армията на Чили сваля на 11 септември 1973 г. с преврат президента Салвадор Алиенде, страната продължава да е разделена в отношението си към събитията. 

"Има неизвестни факти, има невъздадена справедливост, болката и раните не са излекувани. И има хора, които не признават, нито отхвърлят това, което са сторили и не са сторили", каза Бачелет на един от митингите на подкрепящата я левица. Сегашният президент Себастиан Пиньера идва от умерената десница и несъгласието му с диктатурата бе ключов момент за победата му.
Президентският дворец Ла Монета бе бомбардиран от авиацията

Според него четири десетилетия след преврата Чили има да извърви още дълъг път до помирението. По официални данни над 3000 души изчезват или са убити в годините на диктатурата. Над 40 000 са затворени или интернирани по лагери в пустините и студените южни територии близо до Антарктида, където изтезанията и насилието са били всекидневие. Други хиляди емигрират или са прогонени.

Всъщност чилийците едва сега, с навлизането на интернет и кабелната телевизия, реално започнаха масово да научават истината, фактите и спорните събития от диктатурата. "Иде ново поколение и той иска родителите му да разкажат истината, как е било, какво се е случило, кой е бил виновен", обяснява Пабло Салват, преподавател в университета "Алберто Уртадо" в Сантяго. За чужденците, за които той е кървав диктатор, това е изненадващо, разказва Би Би Си. Но Пиночет си има малка група верни поддръжници, според които превратът е предотвратил гражданска война и превръщането на Чили в "нова Куба".

Източник:dnevnik.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации