Ако бъдат попитани да назоват антитерористично звено в Русия, повечето хора вероятно ще кажат „Алфа”. Специалните части за борба с тероризма бяха мобилизирани при терористичния атентат в московски театър през 2002 година, когато стотици зрители бяха взети за заложници. Части на „Алфа” се включиха и в заложническата криза в Беслан, Северна Осетия, когато в епицентъра на събитията беше местно училище. Въпреки това спецчастите „Алфа” не се занимават с по-голямата част от терористичните инциденти на руска земя. Тази роля има Специалният отряд за бързо реагиране (СОБР), който е специализирано подразделение към силовите структури на Русия. Този отряд се справя с повечето въоръжени инциденти в страната – от чеченските терористи до домашното насилие.

Но каква е историята на СОБР и по каква се различава от Отряда на полицията с особено предназначение (ОМОН)? Подобно на повечето европейски елитни полицейски части, основите на СОБР са положени след терористичното нападение на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година. В подготовката на игрите в Москва осем години по-късно, специалният отряд е формиран и е под контрола на Министерството на вътрешните работи. Смята се, че звеното е първата формация на елитната полицията за справяне с тежки ситуации. Първоначално звеното е кръстено ОМОН, но ролята на СОБР към този момент се различава от другите структури в Русия, посочва The National Interest.

В специалния отряд се назначават хора от силовите структури, но подборът е много внимателен. Предимство се дава на тези, служили в руските въздушно-десантни войски, както и на спецназовете – силите за специални операции на Русия. Разгръщането на СОБР по време на игрите в Москва през 1980 година се смята за успешно, но след това поради липсата на нужда близо една трета от персонала е намален. През април 1981 година специалният отряд получава и първата си задача – залавянето на мъж, барикадирал се в апартамент след убийството с ловна пушка на млада жена и баща й.

През 1987 година в отговор на нарастващото етническо напрежение и престъпност, руските въоръжени сили дават зелена светлина за специализираното спецзвено и създават различни отдели в руските градове. Целта е справяне с насилието и заплахите за сигурността. И докато дейността на ОМОН и СОБР до известна степен се препокрива и до днес, то има разлика между двете. Отрядът на полицията с особено предназначение по-често отговаря на бунтове и масови размирици по улиците на страната, отколкото на въоръжени инциденти, макар да е в състояние да реагира и на тях. През 1992 година местните звена на СОБР са създадени за борба с организираната престъпност. Промяната, причинена от разпадането на Съветския съюз, налага нуждата от спецотряд, защото редовната полиция е неефективна в справянето с престъпността. И докато тогава мишена на СОБР е била организираната престъпност, постепенно основна цел е справянето с терористите от Чеченската република и Дагестан. Части от отряда са мобилизирани за заложническите кризи в Минералние води (Ставрополски край) и Махачкала. Елитни единици са изпратени и на чеченска земя, редом с други звена, сред които и елитни части на Федералната служба за сигурност, която е правоприемник на КГБ. Специалният отряд за бързо реагиране участва в много операции, а служители на отряда са наградени, включително и с медал Герой на Руската федерация.
ВИДЕО:

Публикувано във факти.бг: През годините отрядът на няколко пъти е преименуван, а контролът над него е даден на Росгвардията. Към 2016 година числеността на СОБР наброява 5200 души. Нивото на подготовка е високо, каквото може да се очаква от спецотряд на полицията. Всички членове на отряда преминават психологически тестове, преди да бъдат допуснати вътре. От тях се изискват определени бойни техники и прецизна стрелба. Тактически също са на високо ниво. Атакуващите групи са въоръжени с автомати, пистолети и картечни оръжия. В сравнение с ОМОН, които са отговорни за обществената сигурност и контрол, частите СОБР са съсредоточени върху по-малки тактически операции, включително и защита на свидетели. По-големите контратерористични операции обикновено включват части на ОМОН, СОБР и ФСБ. Специалният отряд за бързо реагиране обаче си остава една от най-елитните части на силовите структури в Русия. А само след седмици в Русия ще се проведе Световното първенство по футбол...

Източник:fakti.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации