петък, 5 май 2017 г.

Над 40% от българите предпочитат Русия да е техен военен съюзник, сочи изследване на агенцията за социологически проучвания "Галъп Интернешънъл" (Gallup International), цитирано от "Коммерсант" във вторник (2 май) информира сайтът www.pan.bg

Проучването е направено в 68 държави по цял свят, като в него са взели участие над 66 000 души. Зададен им е въпросът: "В света има шест държави с голям военен потенциал – САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Индия. Представете си, че в случай на военно нахлуване в страната Ви Ви се налага да избирате сред тях съюзник. Кого бихте избрали?"

Традиционно славянските и балканските народи в Източна Европа предпочитат Русия. Най-висока подкрепа в региона тя има в Сърбия (58%), в Гърция (48%), България (42%) и Словения (30%). Според вицепрезидента на "Галъп Интернешънъл" Андрей Милехин това е продиктувано от общата история, вяра и традиции.

Доста висок е процентът на хората, които биха искали да са под защитата на Русия, и в Турция (23%). "Очевидно там (в Турция) протича сериозна антизападна промяна на съзнанието", смята Александър Баунов, експерт от московския център "Карнеги". "С оглед на отговорите на участниците в проучването от Гърция и България, излиза, че в Източното Средиземноморие, вътре в НАТО, се е образувала ос от страни, където населението не вижда в Русия, основният противник на алианса, враг, а точно обратното – съюзник".

Доста поддръжници на Русия има и в Китай (47%), Монголия (71%), Иран (20%). В Украйна почти еднакъв брой от анкетираните (35% и 33% съответно) подкрепят САЩ и Русия като военен съюзник. Подобна е и обстановката в Латвия и Ирак.

Като цяло за всички страни, участвали в проучването, САЩ водят в предпочитанията – те се ползват с доверието на 41% от анкетираните. Русия е на второ място с 15%, следвана от Китай – 10%, Великобритания – 8% и Франция – 5%. Най-много желаещи да са под защитата на САЩ има в Косово (рекордните 92% от анкетираните). Следва Южна Корея с 81%, Израел (68%), Виетнам и Албания (с по 66%), Япония (64%), Канада (62%), Великобритания (58%), Франция (54%) и Испания (52%).

Източник: Комерсант.ру
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👇
Полезни съвети:

1 коментар:

  1. Варианта с Русия вече е проверен и доказан на практика.
    Ето защо съм за Русия.

    ОтговорИзтриване

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Архив на сайта

КОНТАКТИ:

Предоставено от Blogger.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА: