Има данни, че стоматологията се е практикувала още преди около 7000 г.пр.Хр. Доказателство за това са различните намерени останки в Египет, Индия, Китай и други. Още в миналото са започнали опитите за правене на различни протези.

С течение на времето се стигало до все по-голямото усъвършенстване на стоматологията като наука и създаването на все по-нови методи за зъболечение.

Стоматологията през хилядолетната човешка история

Стоматологията, под една или друга форма, се практикува от поне 9 000 години, въпреки че ваденето на зъби и приготвянето на лекове при зъбобол вероятно са били практикувани от зората на човешката цивилизация. При проучването на човешки останки от всички краища на света, археолозите откриват доказателства за хирургични и козметични форми на лечение на зъбните проблеми на хората, обитавали земята преди хилядолетия.

При изследването на цивилизацията в индуската долина, учените откриват най-ранните доказателства за някаква форма на стоматологични практики, които датират от седмото хилядолетие пр. н. е. При разкопаването на обектите в Пакистан археолозите намират много находки, свързани с лечението на зъбни проблеми – вероятно сръчни майстори са пробивали зъбите с островръха пръчица, задвижвана с лък – своеобразна зъболекарска сонда. Реконструкцията на тези древни методи доказва, че те са били ефикасни и сигурни.


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации