Спомняте ли си т.н свински грип ( или N1H1 ) ? Едва ли ! През 2009г поредният опасен грип атакува планетата. И беше наистина много опасен, само дето никой не разбра за това. По данни, цитирани от БТА, пандемията от свински грип през 2009 година е отнела най-малко 300 000 човешки живота в цял свят. 

Смъртните случаи в България тогава са около 250. По данни от Световната Здравна Асоциация е било заразено между 15 и 21 % от населението на цялата земя .И въпреки това не се стигна до масова психоза и крайни мерки.
Можете ли да си представите, били са заразени около 1-1.2 милиарда души на планетата. 170 те хиляди на коронавируса изглеждат меко казано смешни до тази на грипа N1H1 .

Какво е по-различното сега? Какво различава N1H1 от Covid 19  ?
На първо място са пораженията от самия вирус, макар че природата му сякаш продължава да е неясна. Експертните мнения се люшкат от нов бич за човечеството до грип като другите, който можеш да изкараш на крак.
На второ място идва медийното му отразяване. През последните десет години информационният произвол нарасна многократно. И за милионите, които не са заразени с коронавирус, той е медиен образ, далеч по-заразен от прототипа си. Едва ли е останал някой, който да не е чул за него, да не го мисли, да не се страхува. През 1986 година, когато се случи аварията в Чернобил, станахме жертва на информационно затъмнение, а сега сме жертва на информационно наводнение.
Разликата между двата грипа е и очевадна.

През 2009г N1H1 засягаше основно деца, млади хора и бременни жени. Covid 19 е основно бич за хората със слаба имунна система и тези над 60г. Какво е най-опасното тук и какво притеснява най-много засегнатите държави ? Инкубационният период ! При covid 19 той е 14 дни ,срещу 7 за N1H1. За 14 дни човек е възможно да зарази още десетки хора, а те още стотици, те пък хиляди и т.н  Представете си какво значи това социални държави като Англия, Германия ,Италия, Франция и други да платят болничните на стотици милиони европейци, отсъстващи от работа средно около месец. Говорим за много милиарди, нали ?
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации