Числата са поразителни – 70 хиляди долара в минута, 4 милиона на час, 100 милиона дневно.  Това е скоростта с която нараства състоянието на семейство Уолтън, които държат прословутата верига за търговия на дребно Walmart, пише Bloomberg.

С тази бързина, богатството им се е увеличило с 23 хиляди долара само откакто сте започнали да четете тази статия. За същото време човек на минимална часова ставка от 11 долара е спечелил 6 цента.
Дори и в този конкурентен свят на свръхбогати руски олигарси и арабски петролни шейхове, фамилията Уолтън изглежда недостижима на върха – богатството им е нараснало почти петорно – от 39 милиарда през 2018 г. до зашеметяващите 191 милиарда долара сега.

Други американски семейства ги следват в класацията на Bloomberg за най-богатите хора на света. Марс, собственици на марката Mars, са добавили 37 милиарда и сега притежават 127 милиарда долара. Фамилията Кох, индустриалци и политически фигури, са спечелили 26 милиарда и сега имат активи за 125 милиарда долара.

Най-богатият 0.1% американци днес притежават повече, отколкото когато и да било от 1929 г. насам, но и техните азиатски и европейски конкуренти не спят. Глобално, 25-те най-богати фамилии контролират активи за 1.4 трилиона долара, ръст от 24% в сравнение с преди една година.

 За някои леви критици, тези числа са доказателство, че капитализма е сбъркан и има нужда от поправка, или казано накратко – експроприация на цялото (или част) това богатство в полза на бедните. Пропастта между най-бедните 20% от населението и най-богатите 20% се е увеличила и се превръща в експлозивна политическа тема от Париж и Сиатъл до Хонгконг.

Докато напрежението се покачва, дори някои милиардери подкрепят идеята за въвеждане на данък богатство.

„Ако не направим нещо подобно, то какво друго да правим, да трупаме състояния потайно, докато страната се разпада по шевовете?“ казва Лизел Прицкер Симънс, чиято фамилия е на 17-то място в класацията на Bloomberg. “Това не е Америка, в която бихме искали да живеем“, допълва тя.

Едно забележително допълнение към тазгодишната класация е саудитското кралско семейство с богатство от поне 100 милиарда долара. Поне това е сумата, която многобройните членове са получили от Кралския диван (изпълнителната власт) за последните 50 години. Това разбира се, са занижени цифри – само петролния гигант Aramco, опората на цялата саудитска икономика, е най-печелившата компания в света. Кралството се надява да го направи публична компания с пазарна стойност около 2 трилиона долара – приблизително колкото Amazon, Alphabet (Google) и Apple, взети заедно.

Всички тези изчисления са приблизителни, доколкото някои династии, като Рокфелер и Ротшилд имат зад гърба си десетилетия и дори столетия на трупане на състояния, което значи, че много от активите им е трудно да бъдат проследени и описани. Затова и някои безспорно богати семейства не присъстват в списъка с най-богатите на Bloomberg. Сред известните имена са собствениците на френската модна къща Chanel и италианската фамилия Ferrero, които продават бонбони със същото име, но владеят и марките течен шоколад Nutella и ментовите дражета Tic-Tac. В Индия, богатството на семейство Ambani се е увеличило от 7 млрд. до 50 милиарда долара.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети