"Фидел Кастро, който с 80 герои, направи революция и освободи Кубинския народ от колониално робство и капитализъм. Фидел Кастро, който каза, че ако днес тръгне да прави революция, няма да я направи с 80 човека, а най-много с 10 човека, но и те стигат, ако човек има вяра в сърцето си. Ако в България имахме и 5 човека като Фидел, щяхме да живеем добре.


Съдържанието на революцията Фидел Кастро определя така: “Революцията е чувство за историческия момент, чувство за промяна на всичко, което трябва да се промени, тя е чувство за пълно равенство и пълна свобода, тя е още за уважение на отделния човек и всички хора, тя е за нас самите и да се освобождаваме със собствени усилия, да се борим за предизвикване на мощни господстващи сили в национален и интернационален обществен мащаб, да се борим за ценности, на които вярваме, които на всяка цена да защитаваме, за скромност, безкористие, солидарност и героизъм, тя е за истинност, интелигентност и реализъм; революцията държи да не се лъже, нито да се нарушават моралните принципи; тя е за дълбокото убеждение, че НЯМА СИЛА НА СВЕТА, КОЯТО МОЖЕ ДА УНИЩОЖИ ИСТИНАТА И ИДЕИТЕ, РЕВОЛЮЦИЯТА Е ОСНОВАТА НА НАШИЯ ПАТРИОТИЗЪМ, НА НАШИЯ СОЦИАЛИЗЪМ, НА НАШИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ.” /Текста е от коментар на Atanas Politov от фейсбук/


Кратка хронология от живота на Кастро

Фидел Кастро става министър-председател на Куба след Кубинската революция, която отхвърля подкрепяната от САЩ диктатура на Фулхенсио Батиста. През 1965 г. преобразува организацията „Движение 26 юли“ в Кубинска комунистическа партия и става неин първи секретар. Установява в страната еднопартийна система и я трансформира в социалистическа република. През 1976 г. става председател на Държавния съвет на Куба. Той също заема поста върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Куба.

Поради заболяване през лятото на 2006 г. прехвърля временно правомощията си на първия вицепрезидент – своя по-малък брат Раул Кастро. На 19 февруари 2008 г., пет дни преди края на своя мандат, той обявява, че не желае и няма да приеме нов мандат на президент или армейски главнокомандуващ. На 24 февруари 2008 г. той напуска всички държавни длъжности, а Народното събрание на Куба избира Раул Кастро за председател на Държавния съвет на Куба. На 19 април 2011 г. Кастро напуска и поста първи секретар на управляващата партия.

На 25 ноември 2016 в 22:29 (местно време) Фидел Кастро умира в дома си в Хавана на 90-годишна възраст.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации