Консумацията на тези храни може да наруши баланса на йод в организма и да навреди на щитовидната жлеза


Щитовидната жлеза е орган в областта на шията, който отговаря за множество процеси в организма. Тя отделя хормони, които отговарят за метаболизма, растежа при децата, сърдечния ритъм и други.

Консумацията на тези храни може да наруши баланса на йод в организма и да навреди на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е орган в областта на шията, който отговаря за множество процеси в организма. Тя отделя хормони, които отговарят за метаболизма, растежа при децата, сърдечния ритъм и други.

Щитовидна жлеза
7 храни, които вредят на щитовидната жлеза, без да предполагате

Нарушеното й действие се отразява значително на обмяната на веществата, регулирането на теглото, кръвообращението и храносмилането.

Има два вида нарушена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. При първото състояние жлезата произвежда прекалено малко количество щитовидни хормони, а при второто – прекаленo голямо.И двете заболявания не трябва да бъдат подценявани.

Някои храни имат негативно влияние върху щитовидната жлеза. Затова се налага да изключим следните 7 от диетата си:

1. Зеле

Зелето, макар и вкусно, не трябва да се яде сурово. В суровия си вид то влияе върху нивата на йод в организма, което дава отражение върху количеството хормони, които жлезата произвежда.

Най-добре е да се консумира след топлинна обработка.

Соя
Ако сте вегетарианец, диетата ви може да е бедна на йод, което прави консумацията на соя вредна. Тя пречи на огранизма да усвоява веществото, което може да доведе до хипотиреоидизъм и появата на гуша.

Глутен
Прекомерното злоупотребяване с храни, богати на глутен, има негативен ефект върху балансираната функция на жлезата.

Той се съдържа в множество хранителни продукти, така че ви съветваме да обърнете внимание на съставките, изписани на опаковката.

Скумрия
Скумрията съдържа в себе си живак, който се абсорбира от щитовидната жлеза и се натрупва в огранизма. Натрупването на живак възпрепятства отделянето на хормони и е възможно да доведе до автоимунни заболявания.

Захар
Небалансираната функция на жлезата в някои случаи е причина за появата на диабет. При болна щитовидна жлеза захарта допълнително увеличава риска от това заболяване.

Съветът на лекарите е консумацията на захар да бъде сведена до минимум.

Сода
Огромните количества захар, които се съдържат в газираните напитки са изключително вредни за щитовидната жлеза.

Честата консумация на такива продукти може да причини появата на сериозни заболявания.

Алкохол
Алкохолът може да доведе и до двата типа нарушена секреция на хормони.

За поддържането на нормално функционираща жлеза се препоръчва консумацията на алкохол да бъде минимална и възможно най-рядко.

Източник:lekuva.net
Снимка:hindustantimes.com 
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации