Китай установи минимален размер на получен подкуп или на разхищение на държавни средства, за който може да бъде произнесена смъртна присъда. Става въпрос за 3 млн. юана (около 463 хил. долара), предаде ДПА. Агенциите цитират публикувано общо постановление на Върховния народен съд и на Върховната прокуратура.

Правосъдните органи препоръчват при разглеждане на дела за корупция да се отчита исериозността на извършеното престъпление, и степента на неговите негативни последствия.

„При наличието на предвидени от закона смекчаващи вината обстоятелства, подсъдимият е възможно да бъде осъден на смърт с отсрочка от 2 години“, се казва в постановлението.

В наказателния кодекс на КНР от 2015 г. не се посочват конкретни суми на подкупите или на разхитените държавни средства, при които е възможно произнасяне на смъртна присъда. Сегашното постановление има за цел да разясни текстове от наказателното законодателство.

Кампанията за борба с корупцията се разгърна в Китай след идването на власт през 2012-2013 г. на т.нар. „пето поколение“ ръководители начело с президента на КНР и генерален секретар на ЦК на управляващата комунистическа партия Си Цзинпин, припомнят експерти.

Тя има за цел да бъдат наказвани корумпирани служители, както на високо, така и на по-ниски нива и продължава по-дълго от очакваното.

История на смъртното наказание по света:

Хартата на основните права на Европейския съюз забранява използването на смъртно наказание в държавите от съюза.В България то е премахнато от 10 декември 1998 година. Все пак, 60% от световното население живее в държави, в които се изпълнява смъртно наказание, и това включва четирите страни с най-голямо население (Китай, Индия, Съединените американски щати и Индонезия).

Знаете ли, че Япония (страна, свързана с дзен храмове и култура) все още има смъртно наказание? Всъщност, това е една от малкото държави, считани за "индустриализирани", които все още екзекутират престъпници. Както показва картата по-долу, всички страни в Европа са премахнали смъртната присъда, с едно изключение: Беларус. Често наричана "последната диктатура на Европа", тя екзекутира двама души през 2017 г. и повече от 200 от 1990 година насам.

 Голяма част от карибските държави все още имат смъртна присъда, включително Сейнт Лусия, Барбадос и Антигуа. Сред държавите, които наскоро премахнаха смъртното наказание, са Буркина Фасо (2018 г.), Гвинея (2017 г.), Бенин (2016 г.) и Мадагаскар (2015 г.).

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации