На 22 юни 1945 година в официалната съветска преса излиза заповед на Върховния главнокомандващ Й. В. Сталин с № 370:

„В чест на победата над Германия във Втората световна война насрочвам на 24 юни 1945 година в Москва на Червения площад военен парад на Действащата армия, Военноморския флот и Московския гарнизон – парад на победата.
В парада да вземат участие: представителен полк на фронта, представителен полк на Наркома на отбраната, представителен полк на Военноморския флот, военните академии, военните училища и войската на Московския гарнизон.

Парада на победата да приеме моят заместник маршалът на Съветския съюз Жуков.

За командващ парада на победата назначавам маршала на Съветския съюз Рокосовски.

Общото ръководство по организацията на парада възлагам на командващия войските на Московския военен окръг и началник на Московския гарнизон генерал-полковник Артьомов.

Върховен главнокомандващ,маршал на Съветския съюз

Йосиф Сталин

Сталин наблюдава парада от трибуната на Мавзолея на Ленин на Червения площад заедно с Вячеслав Молотов, Михаил Калинин, Климент Ворошилов, Семьон Будьони и други членове на ЦК на КПСС.

Гледайте на живо от ТУК>>>
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации