През 1975 година доста инициативни и енергични партийни другари  от русенското село Новград, тогава потънало в бурени и мръсотия, решиха да издигнат паметник на вожда на световния пролетариат.

За автор бе поканен Борис Караджа, роден през 1906 г. в Балчик, но живеещ в Румъния и член на ЦК на Румънската комунистическа партия.
Сега този монумент е атракцията в скромното българско село. Минаващите оттам наши, румънски и чужди туристи се спират да видят този „шедьовър” на монументалното изкуство. Да поднесат цветя, да се снимат за спомен, сега – в 21 век, пред фигурата на „гения на революцията”, объркал историята на Русия и света през миналото столетие.

Същият този номенклатурен скулптор „извая” от бронз Ленин по поръчка на русенските партийци през 1970 г. Паметникът му беше доволно уродлив  като повечето от този род и се оказа… копие на букурещкия. През последните години от „Златната епоха Чаушеску” нашите съседи неведнъж се опитваха да го взривят, като знак на протест срещу омразния им диктатор. В Русе той все пак беше демонтиран през 1990 г.

Румънецът от български произход Борис Караджа направи в дунавския град още един недоносен мемориал – този на великия българин Любен Каравелов, преживял тук последните си години.
Интересно е, че земята, върху която преди 40 години е издигнат паметникът, е реституирана. Наследничката  на този парцел земя от 700 квадратни метра, оказал се в наше време в центъра на селото, възстановила на общината 700 лева – само по лев на квадрат, които нейните родители били получили навремето, след Девети септември, за отчуждаване на имота.

Местните си спомнят, че теренът е одържавен през 60-те години на миналия век за изграждане на сграда за „Напоителни системи”. Вместо това обаче на общоселско събрание се решило на мястото да бъде поставен паметник на Ленин, тъй като тукашното ТКЗС тогава носело името на съветския вожд. Парите били осигурени от т.нар. самооблагане, при което в местната хазна влизат по 2 % от заплатата на всеки жител.
Преди време финландски бизнесмен предложил на общината 27 000 долара, за да го демонтира и отнесе в Хелзинки, но новградчани не се съгласили.

Собственичката на земята под бронзовата фигура на Ленин е агроном по професия и живее във Велико Търново. Из селото се говори, че тя няма намерение да премахне  паметника. Решила била да го остави на общината. Кметът, от своя страна, пък е много доволен, че единствената атракция в село Новград ще бъде съхранена за бъдещите поколения. Нещо като спомен за „доброто старо време”.



Източник: www.desant.net, автор: Огнян Стамболиев
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации