Никой в България няма обяснение какво ще е бъдещето ни без въглищата на "Мини Марица-изток"
След непосилните екологични норми за въглищните централи, приети миналата година, последвалите стрес тестове и новите драстични цени на въглеродните емисии, на бял свят се появи ново творение на Европейската комисия, благовидно именувано като „ИЗСЛЕДВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ВЪГЛИЩНИТЕ РАЙОНИ НА ЕС“. То предоставя информация за състоянието на въглищния сектор, броя на работещите както в него, така и в свързаните с този бранш компании, прогнозира какви ще са ефектите от затварянето на мини и въглищни централи върху икономиката на съответната държава и предлага нови възможности за развитие на тези райони.

Първата вълна на закриване на електроцентрали ще се осъществи в периода 2020-2025 г., задвижвана от конкуренцията в света и пазарите на въглеродни емисии, а втората – между 2025 и 2030 г., пише в изследването. Според авторите му в България се очаква до 2030 г. да бъдат затворени над 80% от въглищните мощности, или 3979 МВт и още 670 след 2030 г. Изчислени са и колко енергетици и миньори ще останат без работа.

И, разбира се, верни на добрите европейски практики, авторите на изследването посочват какви са възможните алтернативи. Изборът е доста обширен, като се започне с превръщането на ТЕЦ-овете и мините в терени за фотоволтаици и се стигне до изграждането на бизнес или увеселителни паркове… Все алтернативи, които изглеждат фантастични, но за съжаление са тенденциозно реалистични.

С това изследване де факто се слага край на илюзията, че България ще може да експлоатира гарантираните й 50 години напред въглищни запаси от комплекс „Марица изток“ – осигуряващи 40% от ел. енергията и гарантиращи целогодишно енергийната сигурност на страната ни.

Въпросът е защо досега никой от българските евродепутати не е информирал публично за въпросното изследване или за пореден път те ще научат за него постфактум?

Йовка НИКОЛОВА starozagorskinovini.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

1 коментар:

  1. Тази комисия и европейския съюз,парламент само унищожават препитанието и работните места на хората и не правят нищо за тях.

    ОтговорИзтриване

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети