Става дума за съветския малокалибрен пистолет "Марголин", които е с вграден дулен компенсатор и се произвежда между 1948 и 1991 година.

Пистолетът се използва от съветските световни и олимпийски шампиони, като предназначението му е само за спортна стрелба, защото има малка стопираща сила и ниска дулна скорост. За сметка на това, пистолетът е много лек и точен.

За стрелба се използват удължени патрони с периферно възпламеняване от 5,6мм калибър. След 50-те години на миналия век пистолетът се стандартизира и работи с нормалния .22-калибров патрон. Може би най-интересният факт около пистолета "Марголин" е свързан с неговия конструктор - Михаил Марголин. Той ослепява напълно на 18-годишна възраст, когато е ранен в главата по време на Втората световна война. Лекарите по чудо спасяват живота му, а след изписването му, Марголин започва да изучава конструкцията на множество оръжия - само с допир.

По-късно Марголин успява да постъпи на работа в оръжеен завод, а уникалният му талант бързо е оценен. Непосредствено след края на войната, слепият конструктор успява да създаде едно "мирно" огнестрелно оръжие, ставащо единствено за спортна стрелба. За това си постижение, той е награден с медал.

Скоро пистолетът "Марголин" става изключително популярен и извън СССР, като с него се "въоръжават" дори и българските клубове по спортна стрелба. Той не остава тайна за запада, където също оценят качествата му.

Интересната форма на пистолета се харесва на екипа на оригиналната трилогия на "Междузвездни войни".

Оказва се, че "Марголин" изглежда изключително добре в малките ръце на Кери Фишър, станала известна като принцеса Лея. Люк Скайуокър също използва "съветският бластер" - оръжието се използва само от силите на "Бунтовниците".

Източник:dir.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети