Безпрецедентното извеждане на окованата като Ханибал Лектър  бивша кметица на район „Младост“ предизвика редица отрицателни реакции и на експерти, и на обществото.Става дума за „изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателна.“ Това е мнението на бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов за оковаването на бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева.

„Доживотните ги извеждаме без белезници (след осъдително решение на ЕСПЧ – бел.ред.), но продължаваме да извеждаме в специализирания арест и на „Г.М.Димитров” невинните до доказване на противното с белезници до лекаря и до мястото на разходка”, обясни още бившият зам.-министър пред bTV.

Той подчерта, че не става дума само за Иванчева – тази практика се прилага в цялата страна при конвой до лечебно заведение, както и при извеждането на всичките над 400 арестанти на „Г.М.Димитров”. Общо близо 1000 души, които могат да си потърсят правата. Бонгалов посочи, че по закон може да се използват само белезници – а не специални колани и пранги, а освен това говорим за човек със съмнения за подкуп, а не за извършител на убийство. Той допълни, че по-лошо от конвоя е това, което е последвало за Иванчева в болницата – според инструкция, приета през март тя е вързана с белезници за леглото си, трябва да ходи до тоалетната на отворена врата, по време на прегледите ѝ присъства надзирател.

От своя страна адв. Марин Марковски също определи решението на властите клиентката му Десислава Иванчева да бъде изпратена на лекар под конвой и с вериги на ръцете и краката за незаконно. „Когато се наруши законът и се наруши по такъв категорично опасен начин, това е много лошо. Един ден може да се случи на всеки един от нас. Това жестоко, нечовешко отношение към г-жа Иванчева граничи с много сериозни възможности тя да си потърси обезщетението“, подчерта той. Според Марковски прокуратурата бърза да вкара обвинителния акт в съда, „понеже се страхува, че третият обвиняем няма да издържи и ще каже истината в съда.“

Прангите на краката на Иванчева накараха Фейсбук да гръмне от гневни коментари за позорното извеждане на арестантката към болницата:

Валери Тарандов: „При конвоиране на лице, за което има данни, че е извършило умишлено престъпление от общ характер, представляващо особено тежък случай, както и в случаите, когато са налице достатъчно данни, че конвоирането може да бъде осуетено, на конвоирания се поставят белезници и на краката. Ако лицето е бивш кмет се поставя маска и на лицето, като конвоираният се поставя в риза (усмирителен пояс) и се прикрепя към метална рамка с колелца.“
Из Правилата за конвоиране“

Валери Тарандов: „Достатъчно данни, че конвоирането може да бъде осуетено“ са налице при постъпила писмена информация по служебен ред, че конвоираният подготвя (е подготвил) самостоятелно или чрез трети лица бягството си или възпрепятстване на неговото конвоиране, както и други случаи, при които се застрашават животът и здравето на конвоирания и конвоиращите от други лица. Достатъчно данни ще са налице и в случаите, когато конвойният наряд е получил такава информация по време на конвоиране от някой от конвоираните лица по служебен път чрез средствата за връзка или от други полицейски органи на МВР, както и от трети лица. При достатъчно данни се организират и реализират конкретни мероприятия за осигуряване охрана и изолация с цел запазване живота и здравето на конвоираните и конвоиращите, като в тези случаи се извършва оценка за целесъобразността от започването на планирано конвоиране, увеличаване броя на конвоиращите, промяна на маршрута или прекратяване на извършващо се конвоиране, когато информацията е получена след неговото започване.

Иво Мирчев: Иванчева освен окови за краката е и с белезници за болничното легло, а в тоалетна може да влезе само с придружител и белезници.
В България през последните 30 г. над 90% от злоупотребите на „бели якички“ бяха за суми над тези € 70 000, за които е обвинена Иванчева. От тях 1/3 бяха пуснати, 1/10 осъдени и избягали, 1/3 „невинни’ и осъдиха България в Страсбург, а останалите или знаеха прекалено много, за да лежат в затвора или политическият чадър над главите им бе достатъчно голям, за да живеят сега като мултимилионери.
Тези нерези, които ни управляват показват само едно – бъди послушен, защото на всеки може да бъде подхвърлено нещо, а после го чака това, което се случва с Иванчева.

Vladimir Vladimirov: Оковаването и лежанетожпо асфалта са само и единствено с цел манипулиране на общественото мнение. “Невинен до доказване на противното” е израз, който не е изпълнен със смисъл в България.

Antoaneta Toncheva: За сметка на това от Централен софийски затвор избягаха ДВАМА престъпници, които не бяха заловени от охранителите там, а ги „подгони чистачката“. И после единият безследно изчезна, а другият уби друг човек. Мда, след почти 12 години в ЕС и през 2018-та година България е всичко ТОВА.

Georgi Urumov: Би следвало организации, които така ревностно защитават различни хуманни каузи да се включат малко по-активно. Това, което се случва не е нормално и това е ясно за всички. Но липсата на всякакво желание за съпротива и заспиването на цялото общество е още по-страшно!

Ivo Komitoff:  „Бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов посочи, че по закон може да се използват само белезници – а не специални колани и пранги, а освен това говорим за човек със съмнения за подкуп, а не за извършител на убийство.“

ВИЖТЕ ОЩЕ:Българин е на прага на смъртта във виетнамски затвор! Подлаган е на ужасяващи мъчения

Източник:dailypress
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации