„Бункер 42“ е Музей на Студената война, разположен в центъра на Москва. Днес можете да се разходите из съоръженията и да разберете повече за историческата ядрена конфронтация между двете суперсили: СССР и САЩ. Този обект е построен като скривалище за централата на руската далекобойна авиация.

Разположен е на 60 м под земята и се простира на площ от 7000 кв. м. През 1960-те бункерът е оборудван с животоподдържащи системи и запаси от вода и храна, достатъчни за много дълъг период от време.

През 1980-те години обаче състоянието на бункера се влошава, а през 1995 г. той е разсекретен. Към онзи момент стоманеният обков на стените и херметическите врати са единствените останали оригинални елементи в целия бункер.

Въпреки това, обектът е много интересен и до днес. Основният му входен тунел, в който има асансьор до бункера, е защитен от 20-метрова бетонна обвивка, скрита във фалшива къща от 19 век с празни прозорци. Обвивката предпазва тунела от вълната от евентуален ядрен удар и може да издържи директен удар от въздушна бомба.

Днес бункерът е собственост на частна фирма, която е създала Музея на Студената война, предлагащ обиколки с екскурзовод, организирани партита, банкети и презентации – например световната премиера на популярната видеоигра Red Alert 3 се състоя именно в бункера.

Посетителите имат уникална възможност да видят редки предмети, като съветски радиа, химически защитни костюми, стар гайгеров брояч, съветски плакати и много други.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети