През 60-те години на 20 век в СССР, политиката провеждана от Никита Хрушчов довежда до това че, през 70 години СССР разполага с мощни ракетно-ядрени сили за нападение, но стратегическата авиация има на разположение само дозвуковите бомбардирачи Ту-95 и М-4, неспособни да преодолеят ПВО на страните от NATO по това време. Първият полет на Ту-160 е извършен на 18 декември 1981 г.

В двата вътрешно фюзелажни отсека може да се побере до 40 тона въоръжение, включително няколко вида управляеми ракети, управляеми и свободно падащи бомби и други средства на нападение в това число и ядрени. Разполага със стратегически крилати ракети Х-55(12 единици на две многопозиционни ПУ барабанен тип). Те са предназначени за поразяване на стационарни цели с предварително зададени координати, които се програмират в ракетата преди излитане. Противокорабният вариант на ракетата има радиолокационна глава за насочване.

За поразяване на цели на малка далечина се използва аеродинамичната свръхзвукова ракета Х-15 до 24 броя в четири пускови установки.

Бомбеното въоръжение на Ту-160 се разглежда като вторично ударно въоръжение, предназначено за поразяване на цели, които не са поразени при ракетния удар на бомбадировача. В отсека за въоръжение са разположени бомби с различни насочващи глави, в това число и най-голямата руска лазерна бомба КАБ-1500 с тегло 1500кг.

Самолетът може да носи на борда си до 40 000кг свободно падащи бомби с различен калибър, в това число ядрени, различни касетъчни бомби, морски мини и друго въоръжение.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети