Това показва статистиката на „Национална полиция“, предоставена за Агенция Монитор. Цифрите сочат, че само от началото на годината регистрираните случаи на измами са 687. При тях са дадени общо над 5 млн. лева, които са отишли в ръцете на мошениците. Основните задържани играчи от тях обаче са едва 54, показват данните на „Национална полиция“,пише сайтът e-burgas.com

Другите цифри, които отиват в графа разкрити – около 133, са на помагачи и мулета, които се измъкват без присъди, тъй като не може да се докаже тяхната съпричастност към измамите. От МВР обаче обясняват, че най-вероятно бройката на замесените – жертви и измамници, е двойна, тъй като не всеки подава сигнал, когато бъде измамен. Това означава, че сумата на спечелените от мошениците пари може да стигне спокойно до 10 млн. лева, а жертвите им да скочат пък двойно, ако си признаят в районните управления. Много от тях обаче не го правят заради срам или гордост.

От Главна дирекция „Национална полиция“ обаче се хвалят, че само за септември са разкрили 50% от случаите на телефонни измами. Те са били 50 общо, като 25 са били разобличени и се е стигнало до арести. Това било едно от най-високите нива на разкриваемост в Европа. За същия месец са проверени 18 специализирани операции. При една от тях е отчетена и най-сериозната присъда от година и шест месеца ефективно за телефонен измамник.

Другият успех се приписва на районната прокуратура в Пловдив, която е издействала присъда на четирима мъже, замесени в телефонни измами. Двама от тях – 23-годишния Александър и 29-годишния Митко, са получили по една година и два месеца лишаване от свобода останалите двама са се разминали с условни присъди. Те измамили възрастна жена да им даде 3100 лева в плик от хляб, които хвърлила през балкона. Бабата била с образование за инженер, но въпреки това се подлъгала по схемата им.

Данните от проучване на прокуратурата показват, че 70 процента от измамените са хора с „добро образование“, което означава поне висше и полувисше, като второто взима превес. Вероятното обяснение на прокуратурата на този факт е, че голяма част от измамите сред нискообразованите хора не са съобщени, те не са регистрирани и по тях не се е работило, поради което те не попадат в статистиките.

Източник:e-burgas.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации