Тъй като съветската победа не може да бъде скрита или отречена, се правят опити тя да бъде обезценена, като се подчертава, че е била постигната с неоправдано големи жертви.
Без съмнение разгромът на хитлеристката военна машина изискваше големи усилия и жертви от съветските народи.
Нека да припомним на тези, които са забравили, че Вермахтът, преди да нападне СССР, разгроми армиите на „демократичните“ капиталистически държави в Европа.

Австрия не оказа никаква съпротива.

Без нито един изстрел капитулира и Чехословакия, въпреки че нейната армия беше отлично въоръжена и тя успя да мобилизира над 1 милиона души за рекордно кратък срок.
Полша мобилизира над 1 милион души и оказа съпротива около един месец. Франция, Белгия и Холандия мобилизираха над 5 милиона души и се съпротивляваха до лятото на 1940 г.Дания и Норвегия оказаха символична съпротива. Въоръжените сили на Югославия и Гърция с численост над 1 милиона души капитулираха през пролетта на 1941 г. Унгария, Румъния, България и Финландия дори се присъединиха като сателити към фашистките агресори. Подчиняването на Европа струва на хитлеристите около 100 хиляди души безвъзвратни загуби от военна гледна точка (убити, безследно изчезналите, пленени и капитулирали).
Безвъзвратните военни загуби на воювалите срещу Германия европейски държави могат да се оценят на не по-малко от 8 милиона души, в огромната част пленени и капитулирали.


Съотношението на безвъзвратните загуби беше 80:1 в полза на Вермахта, въпреки че техните европейски противници имаха всичко – най-съвременно оръжие, включително по-съвършени танкове и самолети, невиждани в историята укрепления, абсолютно превъзходство по море, командване от маршали и генерали, които не бяха «репресирани», икономическата и политическа подкрепа на САЩ.Та именно срещу този Вермахт, който смаза светкавично цяла капиталистическа Европа, Червената армия трябваше да воюва практическа сама цели три години, от юни 1941 до юни 1944, и едва през последната година от войната на Запад се появи втори фронт за немците.


Какъв беше резултатът от въоръжената борба на Източния фронт?
Войната завърши с безусловна капитулация на хитлеристката армия пред Червената армия и нейните съюзници.
Обикновено капитулиралите не се отчитат при сравнение на загубите на двете страни във войната, но именно капитулацията на Германия и нейните съюзници беше крайният резултат от бойните действия.
От гледна точка на военното изкуство да принудиш въоръжения противник да се предаде и да хвърля оръжието си, е още по-ценна победа от убития противник.


А избиването на цивилни, с което се прочуха хитлеристите, е военно престъпление, а не военно изкуство.
Вермахтът и армиите на държавите сателити на фашистка Германия в Европа (Италия, Финландия, Румъния, Унгария) мобилизираха над 20 милиона души. От тях около 5 милиона бяха убити или загинаха в хода на бойните действия а останалите бяха пленени или капитулираха. Около 75 процента от тези загуби бяха резултат на действията на Червената армия.
В Червената армия по време на войната бяха мобилизирани над 29 милиона души. От тях 11 милиона бяха убити и пленени, включително 7 милиона убити и загинали на бойното поле.


Съотношението на военните безвъзвратни загуби във войната на Източния фронт беше 15 милиона хитлеристи и техните сателити срещу 11 милиона бойци от Червената армия. При това на 2 убити в Червената армия се пада 1 пленен, а във фашистките армии съотношението е обратното, на 1 убит се падат 2 пленени и капитулирали.

Изводите са очевидни.

Невъзможно беше хитлеристката Германия с нейното 100 милиона население, която използваше ресурсите на цяла Европа и имаше най-мощната армия в капиталистическия свят да бъде разгромена и принудена да капитулира с малко жертви.
Съветската армия и съветското военно изкуство, въпреки че отстъпваха в началото на войната, надминаха най-силната армия в капиталистическия свят в хода на войната и осигуриха победата.
Победата наистина изискваше милиони жертви, но поражението би довело до десетки пъти повече жертви. Достатъчно е да се припомни примерът на Полша, която загуби на бойното поле 66 хиляди убити, а след това по време на фашистката окупация загинаха 6 милиона поляци.


Съветската победа спаси живота, в буквалния смисъл на думите, на стотици милиони хора в света и това е особено важно да помнят потомците на всички тези «подчовеци», които трябваше да изчезнат от жизненото си пространство според хитлеристките планове.
Л. Костадинов bgr.news-front.info
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

2 коментара:

  1. А кой насочи Хитлер на запад?И какво правеше Сталин,след пакта Молотов-Рибентроп и години преди него???Л. КОНСТАНТИНОВ,прочети малко преди да пишеш простотии,например Ледоразбивача на Суворов...

    ОтговорИзтриване
  2. Само закръглен идиот би повярвал на пасквилите на Резун Суворов

    ОтговорИзтриване

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации