Гимназия през социализма в НРБ

Образованието на децата по времето на социализма бяха ръководени от принципа всички да са равни. За тази цел учениците бяха длъжни да ходят на училище облечени в униформи, да не се вижда кой е богат и кой беден. 

Това беше времето на червените и сини вратовръзки, на забраните, на късите прически, на дърпането на уши и изкарването пред строя, а за най-непослушните -Трудово възпитателните училища.


Имаше опъване на уши и това беше най-безобидното. Показалката често служеше за уред на превъзпитание. Колкото по-дълга е показалката, толкова по-лошо за учениците от последния чин.


Имаше и наказание -подстригване „нула” номер за момчетата и „първи” номер за момичетата“.


Учениците бяха наказвани с намаляване оценката за поведението (дисциплината). Учениците бяха оценявани по четирибална система: ‘Отлично поведение’, ‘Добро поведение’, ‘Задоволително поведение’, ‘Незадоволително поведение’. При ‘Незадоволително поведение’ учениците бяха изключвани от училище. Тъй като средното образование, по времето на Бай Тошо беше задължително, след изключване, учениците отиваха в друго училище с по-нисък ранк или в по-малък град, за срок от една година.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети