Това обяви на пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. При труса вчера загинаха най-малко 7 души, а повече от 25 бяха ранени. 


"Днес на свое заседание МС прие решение, с което българското правителството реши да отпусне 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия. Помолихме посолството ни да проучи къде са най-големите щети. Взехме решение отпуснатите средства да отидат за 2 емблематични сгради, които са свързани с българската история - Горноградската гимназия в Загреб и Академията на науката", заяви Захариева,информира НОВА ТВ


В Горноградската гимназия са се обучавали български ученици, стипендианти на Българската екзархия, включително от района на днешна Република Северна Македония, като Кръстю Сарафов, Любомир Милетич и Димитър Шишманов. Специален гост на гимназията през 60-те години на XIX в. е и Константин Миладинов, който представя пред учениците сбирката си „Български народни песни“, издадена с финансовата подкрепа на епископ Йосип Щросмайер.


Хърватската академия на науките и изкуствата е наследник на Южнославянската академия, създадена от епископ Йосип Щросмайер, който още през 70-те години на ХIX в., преди Освобождението на България, запазва пет места за представители на България. Сред първите български членове на тази Академия са Марин Дринов и Стефан Бобчев.


"Все още има проблем с водоснабдяването в засегнатите райони, така че с министъра на икономиката проведохме съвещание. Говорихме с БЧК, както и с производители на минерална вода. Вече имаме информация, че два големи производителя от Смолян и Велинград ще осигурят по един тир с вода", добави Захариева.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации