вторник, 2 юни 2020 г.

Бригадирката от ТКЗС не беше любовница, а законна съпруга на „обвиняемия“    

В началото на 50-те години на миналия век в Тетевенския край се извършваше масовизация на трудово-кооперативните земеделски стопанства в селата. Едни влизаха доброволно, други с упражнено насилие над тях от властта, но в края на краищата почти всички земеделски стопани станаха членове на ТКЗС. Тогава бях учител в банатското село Асеново, Плевенско. Член бях на БКП и се числях към първичната организация към ТКЗС, защото в селото нямаше друга първична организация.

Не зная и днес кой умник тогава от ЦК на БКП измисли практиката партийните секретари в селата да не се избират от членовете на първичните организации, а да се назначават за партийни секретари непознати на членовете лица от други населени места. Ние шеговито между нас ги наричахме „вносни партийни секретари“.
И в село Асеново ни назначиха такъв. Това беше един добър човек, занаятчия от видинско село. Беше с основно образование и без всякакъв партиен организационен опит. Не познаваше хората в селото и му беше много трудно да работи с тях. Освен това говореше на видински диалект, на което ние се смеехме. Наричаше царевичните листа „ластунят“.

Срещнал го веднъж един от селските зевзеци и го избудалкал. Доверил му тайно, че уж еди-кой си партиен член има любовни отношения с бригадирката от ТКЗС – една млада и хубава булка. Ядосал се нашият „вносен“ партиен секретар как може партиен член да върши неморални деяния и веднага свика партийно събрание да обсъдим поведението му. Събрахме се вечерта и той ни докладва, че еди-кой си наш партиен член имал любовни отношения с бригадирката, и предложи да обсъдим тези негови неморални деяния. Ние всички останахме изненадани. Даде първо думата на обвиняемия да каже признава ли вината си. Нашият другар стана и простичко каза: „Да, признавам, че имам любовни отношения с бригадирката. Всички тук знаят, че тя ми е законна съпруга. Само вие не сте знаели това“. Всички започнахме да се смеем. Партийният секретар се сконфузи много и побърза да закрие събранието./Ретро.бг/

Ангел Ангелов, Габрово
........
Сподели👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив на сайта

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Предоставено от Blogger.

Популярни публикации: