По времето на соца 8 март се отбелязва повсеместно. 3,50 лв. за чорапогащник от профсъюзната организация, три карамфила и банкет според възможностите на съответното предприятие. Нямало е мъж по улицата, който да не стиска в ръка поне по едно букетче – я карамфилче, я лаленце, я зюмбюлче.

Най-малкото – за майка си. Защото от училище те знаеха, че „8 март е ден на мама“ и трябваше да поднесат поне едно цвете на тази, която ги е родила и възпитала, на тази, която е майка на техните деца или на тази, която ще им стане такава.

И на някоя друга, която просто обичат. Учителките се прибираха в домовете си с по 30-40 букетчета, дарени им от учениците. Традиция. А подаръците за бита стават „любими” за всяка съпруга. Миксери, прахосмукачки, пепелници, вази, покривки, дори бърсалки за под са получавали трудовите домакини на социализма. Тогава тези неща трудно са се намирали, така че биха минали за подарък, макар и не особено ласкателен.

В България 8 март продължава да се чества и днес. Мъжете показват внимание, уважение към жените край себе си. По улиците носещите цветя мъже създават особена, мила и леко приповдигната атмосфера. За много хора обаче празникът завинаги си остава „комунистически“, на който жените получават поувехнал карамфил от своите колеги и го игнорират заради политическия му привкус. А в последно време някак неутрално си 8-ми март у нас се измести към майката и много хора го възприемат именно като такъв – Денят на мама.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации