Протокол от заседание на ЦК на БКП, Министерския съвет, проведено на 14 и 15 октомври 1977 г., по въпроси за самозадоволяване на населението от селищните системи с плодове, зеленчуци, месо, мляко, яйца и риба:


Този протокол показва състоянието на селското стопанство през ония години.А ви какви спомени имате от тогава и усетихте ли недоимък за нещо?
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

4 коментара:

  1. По -скоро трябва да се каже, че проблеми с произведените и недостигащи количества зеленчуци, плодове и месо си е имало редовно. В протоколите има почти всяка година или през 2-3 години подобни неща. Ето ви един пример от 1965 г:
    https://kiselec1.blogspot.com/2019/12/36-1966.html

    Марин Вачков (Министър на селскостопанското производство):

    ... Много сериозен въпрос в плана е и въпросът за произвеждането на една друга култура - на фасула. Нашата страна е известна със своя фасул, който е народна храна, обаче години наред ние не можем да изпълним плановете за производството му. Определено трябва да кажем, че през 1965 г. ние не можахме да получим предвиденото количество фасул, поради което нуждите на страната не се задоволиха независимо от това, че беше снет всякакъв износ. ...
    Необходимо е обаче на фасула да се обърне по-голямо внимание, да се положат необходимите грижи и преди всичко да се постави на най-подходящи площи, да се обезпечи неговата качествена сеитба ...
    Друга наша задача, която буди тревога, това е въпросът със зеленчуците. ... В нашата страна, която е известна в целия свят със своите зеленчуци, още не са задоволени напълно нуждите на вътрешния пазар и затова въпросът за производството им е голям въпрос.
    С постановление на Министерския съвет се предвидиха и се разработиха специални мероприятия ... машини ... Увеличават се и торовете ... ще бъдат използвани внесените хербициди и други растителнозащитни средства.
    Въпреки това обаче, другари, трябва да отчетем пред Народното събрание с голяма тревога, че досега още не са слючени договори за обезпечаване на необходимите количества зеленчуци. За сметка на площите са предвидени значително по-големи средни добиви, което може да провали изпълнението на плана. ...
    С една дума независимо от мерките, които вземат партията и правителството, досегашната наша работа не гарантира изпълнението на плана за производство на зеленчуците, не гарантира снабдяването на нашия вътрешен пазар с тези хранителни произведения и изнасянето на необходимото количество зеленчуци ....“
    Причините са били най-различни, дали просто лоша година, или лошо планиране, или малко площи засети, или недостигат торове и пр. или просто доставянето по магазините е било много нередовно.

    ОтговорИзтриване
  2. Нямаше киви, манго, личи, авокадо, кокосови орехи и БАНАНИ ! Бях на 29 години по това време с 2 деца. Растяха здрави и нахранени. Имаше прекрасно образование и медицински услуги.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямаше почти нищо.Магазините за месо ,съществували преди това постепенно бяха затворени.Освен изброените по горе ябълки и круши имаше само есента.Суперите построени 70 те години бяха полупразни.

      Изтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации