Африканската чума по свинете (АЧС) е силно заразно вирусно заболяване, засягащо домашните и дивите свине. То се е превърнало в сериозна заплаха за световното производство на свинско месо. Възприемчиви са европейската домашна и дива свине, докато африканските диви суиди (брадавичести прасета, четкоуха свиня, гигантска горска свиня) прекарват скрита инфекция и при контакт с домашните свине предават вируса.

Причинител на заболяването е ДНК вирус от семейството на Asfarviridae.

Предаване и разпространение

Епидемиологията на заболяването е сложна и варира в зависимост от околната среда, видовете системи за производство на свине, наличието или отсъствието на векторни преносители (кърлежи), човешкото поведение и наличието или отсъствието на диви прасета.

Инфекцията се предава чрез:

пряк контакт със заразени животни;
замърсени предмети, помещения, храни, вода, кухненски отпадъци;
биологични преносители – кърлежи от рода Ornithodoros.
Клинични признаци
Клиничните признаци и смъртността могат да варират в зависимост от вирулентността на вируса и вида на прасетата.

Инкубационният период е между 5 и 9 дни. Заболяването може да се прояви в няколко форми:

остра - протича с висока температура, депресия, анорексия и загуба на апетит, кръвоизливи в кожата (зачервяване на кожата на ушите, корема и краката), аборт при бременни свине, цианоза, повръщане, диария и смърт в рамките на 6-13 дни (или до 20 дни). Смъртността може да достигне 100%.
подостра и хронична форми - те са причинени от умерено или ниско вирулентни вируси, които се проявяват с по-леки клинични признаци за по-дълги периоди. Смъртността е по-ниска, но все още може да варира от 30-70%. Симптомите на хронична болест включват загуба на тегло, периодична треска, респираторни признаци, хронични кожни язви и артрит.
Различните видове свине могат да имат различна чувствителност към вируса. Африканските диви свине могат да бъдат заразени, без да показват клинични признаци, позволяващи им да действат като резервоари.

Диагностика

Основава се на клинични признаци като е необходимо да се направи потвърждение чрез лабораторни изследвания, най-вече за да се разграничи от класическата чума по свинете (КЧС).



Превенция и контрол

Понастоящем няма налично лечение или ваксина и затова мерките за биологична сигурност са от съществено значение за предотвратяване на разпространението на заболяването.

Превенцията в страни, свободни от болестта, зависи от прилагането на подходящи политики за внос и мерки за биологична сигурност, като се гарантира, че нито заразените живи свине, нито свинско месо се въвеждат в зони, свободни от Африканска чума. Това включва осигуряване на правилно обезвреждане на отпадъчни храни от въздухоплавателни средства или превозни средства, идващи от засегнатите страни, както и контрол на незаконния внос на живи свине и продукти от свинско месо от засегнатите страни.



По време на огнища и в засегнатите страни контролът е доста труден и трябва да бъде адаптиран към специфичната епидемиологична ситуация.

Могат да се използват класически санитарни мерки, включително ранно откриване и хуманно убиване на животни (с правилно обезвреждане на трупове и отпадъци); цялостно почистване и дезинфекция; зониране - разделяне и контрол на движението; наблюдение и подробно епидемиологично проучване; строги мерки за биологична сигурност във фермите.

Както се наблюдава в Европа и в някои региони на Азия, предаването на Африканската чума по свинете зависи до голяма степен от гъстотата на популацията на дивата свиня и от взаимодействието им със системи за производство на свине с ниска биозащита. Доброто познаване и управление на популацията на дивата свиня и добрата координация между ветеринарните служби, дивите животни и горските органи са необходими за успешно предотвратяване и контрол на заболяването.

В зависимост от епидемиологичната ситуация, участието на вектора (кърлежите) също следва да бъде взето предвид в програмата за контрол.

Риск за общественото здраве
Заболяването не представлява риск за човешкото здраве. Африканската чума по свинете е напълно безопасна за хората. Дори и консумацията на заразено месо не представлява опасност. Тя идва от това, че хората продължават да не бъдат достатъчно информирани. Масово се започва клане на прасета, а това може да доведе само до разпространение на заразата чрез кръвта и месото.

Вирусът е силно устойчив и именно поради тази причина рискът от разпространение на заболяването е изключително висок.

Според данни от Центъра за оценка на риска по хранителната верига вирусът на Африканската чума по свинете е особено стабилен във външна среда, при високи температури, изсушаване и гниене. Дори при тропически климат в помещения, където са отглеждани болни животни, има опасност от нова инфекция в продължение на поне 14 дни.

Вирусът се запазва в помещения при 20 градуса до 120 дни; върху замърсени с фекалии дъски през зимата до 200 дни; в почвата до 160 дни; в трупове до 75 дни; върху тухли замърсени с кръв до 110 дни; във фекалии при температура от 2 до 4 градуса до 160 дни; в урина до 60 дни; във водоеми до 180 дни; в замразено месо до 120 дни; в колбаси до 50 дни.



Източник: https://bit.ly/2OsEypY Снимка: pixabay.com

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации